12 съвета за здравословни хранителни навици

salata-300x169

Създаването на навици за здравословно хранене не е толкова трудно, колкото бихме си  представили. Това би помогнало и на тялото, и на духа. Този начин на хранене ще ви помогне да поддържате здравословно тегло и да намалите риска от хронични заболявания. Дори ако имате здравословно тегло, вашата небрежност по отношение на здравословното хранене, ще доведе до здравословни проблеми като диабет, високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания,  рак, психични проблеми, като например болестта на Алцхаймер и риск от самоубийство при млади хора.

Но ако се съсредоточите върху здравословната храна, ще осигурите на  тялото си  хранителните вещества, от които то се нуждае, за да останете силни, здрави и активни. Здравословно хранене не означава, че трябва да се премахне напълнохраната, която до сега ядете . Започнете с малки промени в хранителните навици и добавяйте постепено здравословни храни:

Приготвяйте си своя собствена храна. Това ви помага да знаете какво ще влезе в тялото ви. Дали то е здравословно или не.

Когато ядете, бъдете внимателни с порциите. Ако ядете две порции в момента, сведете до една и половина. Това ще даде време на тялото да се приспособи и за нула време ще имате възможност да намалите наполовина храната си.

Ограничаване на торти, шоколади и закуски. Замяна на нездравословни закуски с по-здравословни такива, като чушки, фъстъчено масло, както и плодове.

Намалете приема на захар. Сменете подсладените напитки с вода или сок от лимон. Увеличете приема си на зеленчуци. Зеленчуците имат такива хранителни вещества, които ще поддържат и двете – тялото и здравето. Препоръчително е да се ядат четири чаши зеленчуци дневно.

Яденето на плодове помага на тялото ви да се предпази от болести като рак. Препоръчва се всеки ден да се ядат по 2 чаши плодове.

Набавете достатъчно калций в диетата си, защото той помага за изграждане на вашите зъби, кости и регулира ритъма на сърцето. Млечни продукти като сирене, мляко, кисело мляко са богати на калций.

Замяна на наситени мазнини с мазнини, които могат да бъдат намерени в рибата, растително масло и ядки. Стремете се да приемате нискомаслени млечни продукти и постно месо.

Пийте много вода всеки ден. Дехидратацията кара тялото ви да се уморява лесно, както и предизвиква главоболие. Водата е от съществено значение, тъй като помага за изчистване на токсините и отпадните продукти от тялото.

Избягвайте сол, тъй като тя причинява високо кръвно налягане, загуба на паметта и бъбречни заболявания. За подобряване на вкуса на храната си използвайте черен пипер, къри на прах или чесън.

Важно е да се има предвид, че редовната физическа активност също помага да се поддържа тялото здраво и младо.

Избягвайте пушенето и пиенето. Ако сте пристрастени, опитайте се да ограничите консумацията на алкохол. Пийте не повече от едно питие на ден.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ Наличието на добре балансирана, питателна храна, въздържане от тютюнопушене и ангажиране във физически дейности е вашият ключ към по-добро здраве. Добрите здравословни хранителни навици помагат на тялото да се предотвратят всякакви заболявания, спомага за отлично телесно тегло и нормално ежедневно функциониране на организма.

 Tasha karen

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *