Проучване поставя въпроси, свързани с безопасността на инхибиторите на протонната помпа ИПП

images (1)

Тъй като проучването е чисто наблюдателно, авторите не са били в състояние да докажат причинно-следствената връзка между употребата на ИПП и повишения риск от инсулт. Въпреки това те вярват, че техните констатации, заедно с предишните проучвания, показват, че пациентите трябва да бъдат внимателни с използването на инхибитори на протонната помпа, много от които сега са достъпни свободно без рецепта.

И не само трябва пациентите да бъдат по-предпазливи, но и лекарите, предписващи ИПП трябва също внимателно да преценят дали тяхното използване е оправдано и за колко дълго време.

"Едно време се мислеше, че  инхибиторите на протонната помпа ИПП са безопасни, без големи странични ефекти, каза Sehested. Това изследване поставя допълнителни въпроси за сърдечно-съдовата безопасността на тези медикаменти."

Освен това, екипът добави, че макар и да не е отрита ясна връзка между Н2-блокерите и инсулта, те не могат да кажат, че тази група медикаменти би била по-добра и по-безопасна от ИПП в лечението на киселинен рефлукс или стомашни киселини.

Има ли по-безопасни алтернативи?

Според медицински специалисти, по-голямата част от хората, които страдат от стомашни киселини или киселинен рефлукс могат значително да намалят своя дискомфорт като направят няколко промени в начина си на живот. Тези лайфстайл промени включват намаляване на теглото, отказване на цигарите и ограничаването на пикантни и мазни храни, като същевременно увеличават приема на пресни, органични храни.

"Като представители на западната култура, ние сме склонни да искаме едно хапче да се справи с проблемите ни, докато много хора биха могли да намалят стомашните си киселини чрез консумирането на по-малки ястия, чрез пиенето по-малко алкохол или чрез отказ от пушенето", каза д-р Майкъл Кац пред CNN.

Amy Goodrich

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *