5 нутриента, които спасяват здравето на сърцето и не бива да пренебрегвате

healthy-heart-image-doctor-400x266

Повечето хора, следващи общи препоръки за здравето на сърцето, вече познават някои от основните хранителни вещества, които помагат в тази насока.

На омега-3 мастните киселини и мононенаситените мазнини е оказано много внимание заради техните ползи за сърдечно-съдовата система. Те се срещат често при някои видове риба, зехтин, авокадо и някои видове ядки. Но има още доста, по-малко известни хранителни вещества, които по същия начин спомагат за поддържане на добро сърдечно-съдово здраве. Обмислете добавянето на следните пет хранителни вещества в редовната си диета, ако търсите тази полза.

  1. Магнезий

ForeverCalcium

Разбира се, повечето хора са запознати с магнезия, но колко от нас всъщност знаят специфичните му здравословни предимства или факта, че е особено полезeн за здравето на сърцето? Всъщност магнезият е основно хранително вещество за регулиране и насърчаване на нормалния сърдечен ритъм. В действителност, магнезият е основното лечение за неправилен сърдечен ритъм или сърдечна аритмия. Освен това също е доказано, че  магнезият намалява кръвното налягане в няколко проучвания. Така че, ако искате да подобрите сърдечно-съдовото си здраве и същевременно да регулирате сърдечния ритъм, не забравяйте да ядете много орехи и спанак. Тези две храни са с богато съдържание на магнезий.

  1. Ликопен

Да, хранителното вещество, което е широко свързано с доматите, е друг отличен начин да се поддържа доброто сърдечно-съдово здраве. Проучванията показват, че ликопенът помага да се намали кръвното налягане. Той увеличава нивата на супероксид дисмутаза, като по този начин помага да се елиминират токсините от кръвта и да се намали рискът от сърдечни заболявания. Освен в доматите, ликопенът е концентриран и в няколко вида плодове – гуава, диня, папая и грейпфрут. Също така е налице, в по-малка степен, в някои зеленчуци. 

  1. Коензим Q10 (CoQ10)

Коензим Q10 е ключово хранително вещество, което се намира във всяка клетка в човешкото тяло. Обаче, не всеки знае, че това хранително вещество е особено концентрирано в сърцето. CoQ10 също действа като антиоксидант в кръвта и е най-силно концентриран в сърцето, което означава, че е важен хранителен елемент за сърдечно-съдовото здраве.

CoQ10 съществува естествено в говеждо месо, месо от органи, соево масло и някои видове риби. Но често се приема и като добавка, тъй като количествата, присъстващи в тези храни, са сравнително ниски.

  1. L-Карнитин

Може би едно от по-малко известните хранителни вещества в този списък е L-карнитинът. Той играе съществена роля за поддържане на здрави нива на холестерола, и така спомага за насърчаване здравето на сърцето. Освен това L-карнитинът допълнително помага на тялото да разгражда мазнините за потребление на енергия и по този начин се повишава функционалността на самия сърдечен мускул. Освен в авокадото, L-карнитинът може да се намери в значителни дози и във ферментирали соеви продукти и някои животински протеини.

  1. Ресвератрол

CardioHealth

Повечето са чували, че редовната чаша червено вино играе роля в насърчаването на сърдечно-съдовото здраве. По-малко хора обаче разбират, че именно  ресвератролът е съществената хранителна съставка, която съществува във виното с тази функция. Ресвератролът е често срещан в тъмния шоколад, къпини, червени боровинки, шамфъстък и фъстъци. Ресвератролът повишава сърдечно-съдовото здраве като предотвратява съсирването на кръвта и по този начин съдейства за намаляване риска от сърдечен удар. В допълнение, ресвератролът подобрява производството на антиоксиданти и азотен оксид в организма, което помага да се намали кръвното налягане.

by Derek Noland

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *