ФАСТИНГЪТ – ТЕРАПЕВТИЧНА АЛТЕРНАТИВА НА ИНСУЛИНА


Фастингът е вид здравословно гладуване с различна продължителност, което може, и дори е задължително, да бъде практикувано от всеки, в зависимост от неговите индивидуални особености.
Извън доказаният факт, че той е най-доброто средство за здраве, отслабване, красота и дълголетие, в публикуваната по-долу статия Dr. Joseph Mercola обръща внимание и на една негова изключително важна особеност - фастингът е понякога единствената възможност за реверсиране на хроничните заболявания, които често се приемат за нелечими.
I&V

Неотдавнашна статия, публикувана в BMJ Case Reports от нашия приятел Dr. Jason Fung, подробно обяснява как фастингът може да се използва като терапевтична алтернатива за диабет тип 2. Този вълнуващ доклад всъщност направи първата страница на CNN online. Както отбелязаха авторите, техният доклад:
"... показва ефективността на терапевтичния глад за обръщане на инсулиновата резистентност, което води до спиране на инсулиновата терапия, като същевременно се поддържа контрол на кръвната захар. Освен това тези пациенти са имали възможност да загубят значителни количества телесно тегло, да намалят обиколката на талията и да намалят нивата на гликирания си хемоглобин."

Цитираната серия от случаи не е контролирано проучване; вместо това тя просто представя историята на случаите на един или повече пациенти и може да предложи хипотезата за това, защо лечението е било или не е било ефективно. В този случай трима пациенти с диабет на възраст между 40 и 67 години са участвали в надзорен режим на гладуване, за да оценят ефектите върху техните нужди от инсулин. Пациентите са били диагностицирани с диабет тип 2 съответно 10, 20 и 25 години и приемали инсулин ежедневно.
От триматах пациенти двама са имали редуващи се 24-часов фастинг, а един е гладувал 24 часа три пъти седмично за период от няколко месеца. На ден на гладно им се позволява да пият неограничени количества нискокалорични течности, като вода, кафе, чай и костен бульон, и да ядат нискокалорична, нисковъглехидратична вечеря.

В негладуващите дни им бе позволено да обядват и вечерят, но всички ястия бяха с ниско съдържание на захар и рафинирани въглехидрати. Пълният наръчник за използвания режим на гладуване е описан в книгата на Fung "The Complete Guide to Fasting."
Двама от пациентите са успели да преустановят всички свои диабетни лекарства, докато третият е успял да прекрати три от четирите си лекарства. И тримата загубиха между 10 и 18 процента от телесното си тегло. Както се съобщава от авторите:
"В нашето проучване всички трима пациенти са елиминирали нуждата от инсулин чрез започване на терапевтичен режим на гладуване.Всички трима пациенти са постигнали успех в рамките на един месец и един след пет дни. Освен това всички пациенти са се подобрили при множество други клинично значими мерки за здравословни резултати, като HbA1C, индекс на телесна маса и обиколка на талията ...
Като такива, пациентите с T2D могат да обърнат болестите си, без да се притесняват от страничните ефекти и финансовата тежест на много фармацевтични продукти, както и неизвестните дългосрочни рискове и несигурността на операцията, всички чрез терапевтично гладуване ".

В друго подобно проучване, 10 диабетици тип 2 са поставени на силно ограничена калорична диета, където са яли само 600 калории на ден в продължение на осем седмици. До края на постите им всички бяха свободни от заболяване и три месеца по-късно след като се върнаха към редовната си диета, седем от 11-те участници останаха без диабет...

В крайна сметка диабетът е само един симптом на инсулинова резистентност, което е основният проблем. Инсулиновата резистентност, която води до митохондриална дисфункция, също е в основата на рака, сърдечни заболявания, болестта на Алцхаймер и други дегенеративни заболявания и всичко започва, защото тялото ви не може да изгаря мазнините като основно гориво.
Когато тялото ви разчита главно на захар, се генерират по-реактивни кислородни видове (ROS), които увреждат митохондриите в клетките ви. Фастингът увеличава значително автофогията и митофагията (избирателна автофагия - б.м.I&V) и стимулира митохондриалната биосинтеза по време на фазата на повторно поемане, което позволява на организма ви да се възстановява естествено.
Всъщност изследванията, публикувани едва миналата година, показват, че частичното гладуване помага на възстановяването на панкреаса, като стимулира генерирането на бета-клетки, произвеждащи инсулин. Това са клетки, които откриват захар в кръвта и освобождават инсулин, ако нивата на кръвната захар станат твърде високи.
Чрез този възстановителен ефект върху панкреаса, диетата на имитирането на гладно също възстановява симптомите на диабет при мишки. Valter Longo, Ph.D, професор по геронтология и биологични науки и директор на Института за дълголетие на USC, ръководи проучването и обяснява резултатите:
"Нашето заключение е, че чрез поставяне на мишките в крайно състояние на гладуване и след това да ги върнем обратно и отново ги храним - клетките в панкреаса се задействат, за да използват някакво препрограмиране на развитието, което възстановява частта от органа, който не е функционирал продължително ...
От медицинска гледна точка тези открития имат потенциал да бъдат много важни, защото показахме - поне при модели на мишките - че можете да използвате фастинг, за да обърнете симптомите на диабета. От научна гледна точка констатациите са може би още по-важни, защото показахме, че можете да използвате диета, за да препрограмирате клетките, без да се налага да правите никакви генетични промени.

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2018/10/22/is-fasting-ok-for-diabetics.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20181022Z2&et_cid=DM242273&et_rid=450800353
Written by Dr. Joseph Mercola

One thought on “ФАСТИНГЪТ – ТЕРАПЕВТИЧНА АЛТЕРНАТИВА НА ИНСУЛИНА

  1. Pingback:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *