ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА…

 

Iliana_BookCover-210x300-1-210x300

Хранителната алергия е реакция на свръхчувствителност към определени храни, предизвикана от имунната система на организма. По правило при хранителната алергия реакциите на организма настъпват минути след употребата на съответната храна. Алергологичните тестове са позитивни.

Не толкова опасните хранителните непоносимости са по-чести от хранителните алергии, но тук имунната система не участва. Симптомите се проявяват по-късно – най-често между 30 минути и един час, но може и да са още по-отложени – до няколко часа след консумация на храната. При хранителните непоносимости класическите алергологични тестове са негативни.

Буквално един на всеки четирима има различни по тежест оплаквания след консумация на определен вид храна. Те могат да се изразяват в стомашно чревни симптоми като подуване и тежест, колики и болки, разстройство и газове, но могат да бъдат и от други органи и системи, като например сърцебиене и промяна в артериалното налягане, мигренозно главоболие или обриви, задух или общо неразположение.

Често причината за наличие на хранителна непоносимост е недостатъчното количество или дори отсъствието на някой специфичен ензим в храносмилателната ни система.

Най-честите хранителни непоносимости са: непоносимост, предизвикана от хистамин – хистаминова непоносимост; непоносимост към плодова захар – фруктозна непоносимост;  непоносимост към млечна захар – лактозна непоносимост.

Класическа „хистаминова бомба” е, например, пицата, съдържаща все продукти с високо съдържание на хистамин – кашкавал, мая, домати, салам, шунка или морски дарове.

Как да контролирате и победите оплакванията? С продължителен прием на витамините В-6 и С и санирането на чревната флора.

Проучванията показват, че пациентите с фруктозна непоносимост имат по-ниски нива на фолиевата киселина. Чести прояви на фолиева недостатъчност са смущения в кръвосъсирването, бавно зарастване на раните, както и повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

Недостигът на цинк е друг характерен признак на фруктозната непоносимост. Цинкът е жизнено важен микроелемент, който като ко-фактор на много ензими играе важна роля в обмяната на веществата и е от съществено значение за нормалната функция на редица хормони.

Широко разпространена е и в същото време доста неразпознаваема е хранителната непоносимост към млечната захар (лактозата). Между 15% и 25% от възрастното население страда от храносмилателни нарушения и редица нехарактерни оплаквания в резултат от консумация на млечна захар (лактоза). Лактозната непоносимост засяга предимно възрастните хора. При всички хора още след приключване не кърмаческия период поносимостта към млечната захар постепенно започва да намалява. Оплаквания: разстройство, газове, гадене след нахранване, виене на свят и стомашни колики, за които няма обяснение.

Лактозата е вид захар, която е основна съставна част на млякото. В днешно време тя се използва от технологични съображения в продукти, за които никой не би предположил, че съдържат млечни съставки. Съдържание на лактоза се установява  в голям брой готови хранителни продукти, като в повечето случаи тя дори не е спомената в списъка на добавките в тях. Обикновено в указанията е споменато само, че те съдържат захари. По правило, обаче, става дума точно за онази млечна захар, която не се понася от 1 милион (!) души само в България.

Лактозата се съдържа (понякога в доста големи количества) в колбасите, хляба, пиците, сладкарските изделия, млечните продукти, готовите сосове, сладоледа, продуктите в заведенията за бързо хранене, крокетите, пудингите, супите, подсладителите, тортите, месните изделия, хранителните добавки за бодибилдинг, бульони, кексове и много други хранителни продукти. Лактоза съдържат и много от лекарствата, които приемаме поради други заболявания.

Пробиотиците подобряват усвояването на лактозата. Като цяло се препоръчва продължителен прием на витамините В6 и С. Санирането на чревната флора с помощта на млечнокисели бактерии също е доказало своята ефективност за намаляване тежестта на някои хранителните непоносимости.

ВАША ИЛИАНА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *