НЕОБОСНОВАНИ ОФИЦИАЛНИ ПОЛИТИКИ ПО ОТНОШЕНИЕ НА ХРАНИТЕЛНИТЕ ДОБАВКИ

 

Една от най-рестриктивните по отношение на витаминните страна в света е Норвегия. Там властите ограничават потенциала само до нива, които са малко по-високи от препоръчителните дневни дози (ПДД) за хранителни добавки, продавани извън аптеките. Традиционните разсъждения са, че повечето хора получават необходимите хранителни вещества от една "балансирана диета". Властите също така са обсебени от загрижеността, че някои витамини и минерали са вредни във високи дози. И тъй като приемът на водоразтворими витамини, надхвърлящи нуждите, се екскретира в урината, норвежките "експерти" съветват, че приемането на добавки е загуба на пари. Съответно аргументът е, че обществеността трябва да бъде защитавана не само от евентуална вреда, но и от прахосване на пари за ненужни хранителни вещества. Официалните политики за хранителните добавки варират в рамките на страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Някои са по-либерални, докато други са още по-ограничителни.

Официалното виждане за хранителните вещества приема, че хранителните вещества функционират по същия начин, както и фармацевтичните продукти, но всъщност фармацевтичните продукти не действат така. Допълнителният прием на повечето витамини, а също и минерали и други хранителни вещества, нямат много сериозни странични ефекти, дори когато се приемат в много високи нива – за разлика от повечето медикаменти. Фактът, който рядко се обсъжда, е, че повечето химиотерапевтични медикаменти, използвани срещу рака, нямат никакъв или само незначителен ефект срещу повечето видове рак, като в същото време причиняват много сериозни странични ефекти.

Идеята, че хранителните добавки не са безопасни, има правно основание в Норвежкото законодателство за храните (Norwegian Food Law), което в раздел 16 забранява продажбата на всякаква храна, която не е безопасна: "Всяка храна се счита, че не е безопасна, ако е опасна за здравето или не е годна за консумация."

Обаче, норвежките власти признават, че добавките с витамин D са необходими през част от годината. Само част от годината? Една трета от Норвегия е в арктическия кръг. Норвегия има твърде малко слънчево греене (особено през зимните месеци), за да се получат адекватни нива на витамин D от UVB радиация върху кожата. Властите също препоръчват на бременните жени да приемат фолиева киселина, за да предотвратят вродени дефекти, а омега-3-мастни киселини могат да бъдат препоръчителни за тези, които не ядат риба редовно. Норвежците имат дълга традиция да дават на децата масло от черен дроб на треска, което в една ежедневна супена лъжица осигурява достатъчно витамин А и D и есенциални мастни киселини за покриване на основните нужди.

Съществени и условно съществени хранителни вещества

Има хиляди хранителни добавки на пазара, включващи 40+ съществени хранителни вещества самостоятелно и в различни комбинации, т.е. витамини, минерали, микроелементи и мастни киселини. Обаче редица други хранителни вещества са "условно съществени", което означава, че тялото обикновено може да направи тези молекули, но някои хора не правят оптимални количества. Примери са хондроитин сулфат, коензим Q10, холин, аминокиселини като тирозин или аргинин, "основни" захари, нормално образувани в организма и други.

Здравите млади хора обикновено правят достатъчно количество условно съществени молекули в организма, въпреки че нивата не винаги са оптимални. При неадекватни нива на минерали или витамини ключовите ензими в биохимичните пътища може да не функционират оптимално. Поради генетичните мутации някои ензими може да имат повишени нужди от определени кофактори (витамини), които могат да им попречат да функционират оптимално. Някои ензими функционират нормално само когато се доставят с кофактори в по-големи количества, отколкото обикновено се изискват. Ако добавките на основни хранителни вещества се окажат недостатъчни за оптимална ензимна функция, могат да се добавят "условно съществени" хранителни вещества като част от една всеобхватна, терапевтична програма.

FOR IMMEDIATE RELEASE
Orthomolecular Medicine News Service, Sept 12, 2018

by Dag Viljen Poleszynski, PhD

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *