ПРИЧИНИ ЗА ПРИЕМ НА ВИСОКИ ДОЗИ МИКРОНУТРИЕНТИ

 

 

Установих редица аргументи в полза на допълването на съвременната диета с основни хранителни вещества, които са обобщени по-долу. Повечето хора трябва да обмислят вземането на мултивитаминна добавка, съдържаща витамини и минерали, дори и да консумират храна с добре балансиран хранителен състав. Допълнителните хранителни вещества могат да допринесат за по-добро здраве и в някои случаи могат да бъдат от жизненоважно значение в съвременния ни свят. Аргументите са представени в произволен ред, т.е. редът не отразява приоритета.

Преди да ги изложа обаче, трябва да направя някои уговорки

На родителите се препоръчва да се запознаят с литературата за основните хранителни вещества. Децата трябва да получават добавки в подходящи дози и в подходяща форма. Не трябва да се дават хапчета преди децата да могат да контролират рефлекса на гълтането. Мултивитаминен прах може да се дава, разтворен във вода или сок. Родителите не трябва да дават толкова високи дози витамин C, че детето да отиде на училище или в детската градина с разхлабени черва или диария. Във високи дози ниацинът може да причини неприятни странични ефекти като зачервяване и сърбеж, продължаващи няколко часа. Въпреки че това не е опасно, то може да накара детето да се почувства неразположено и тревожно. Стартирането с ниацин с ниска доза и постепенното му увеличаване ще позволи на тялото да се адаптира и да избегне зачервяването. Мултивитаминната добавка, съдържаща умерени количества ниацин, често е достатъчна, докато детето е на възраст 8-10 години. При по-малките деца дозата трябва да започне само с няколко десетки милиграми и да не се увеличава до повече от 50-100 mg дневно. Възрастните могат постепенно да достигнат до прием от 1000-1500 mg/ден, разделени на 3 дози на ден.

Когато става въпрос за омега-3 мастни киселини, като например ЕРА и DHA, на децата може да се даде масло от черен дроб на треска и риба и/или други морски дарове 2-3 пъти седмично. Важно е да проверите дозата на витамин А, тъй като тя може да бъде токсична във високи дози, особено за деца. Един проблем с масло от черен дроб на треска днес е, че витамин D е отстранен по време на преработката, като по този начин се променя естественото съотношение на двата витамина, така че да се окаже, че поглъщаме сравнително прекалено много витамин А.

По-високи дози могат да се дават след консултация с терапевт, който е измерил съотношението на омега-6 към омега-3 мастни киселини в съответните клетъчни мембрани (червени кръвни клетки). В повечето индустриализирани държави много хора получават прекалено много от мастните киселини от омега-6 и поради това ще е полезно да се възползват от повече морски дарове или добавки с омега-3 мастни киселини. Обърнете внимание, че се препоръчва да се ограничава консумирането на отглежданата в стопанства риба до веднъж седмично, тъй като в тях се съдържат по-малко мастни киселини от омега-3, отколкото при дивите риби, и вероятно съдържа и повече замърсители. Някои изследователи дори предупреждават да не позволяват на децата да ядат прекалено много риби поради съдържанието на токсини в околната среда.

Първият аргумент в полза на допълването на съвременната диета с основни хранителни вещества е, че извършената революция в селското стопанство намали качеството на храните

Днес живеем в една епоха на масово произвеждани храни, но с по-ниска хранителна плътност в сравнение храната на нашите предци. Хранителната плътност в много храни е намаляла значително, тъй като човешките общества се превръщат от ловци-събирачи в селскостопански производители. Това е особено вярно през последните 60-70 години, след като селското стопанство беше променено от малки, гъвкави, екологично управлявани фамилни стопанства до голямо, основано на химикалите, промишлено селско стопанство. Намаляването на хранителното съдържание в съвременните култури, в сравнение с по-старите сортове, е добре документирано. Това е следствие на ерозията на почвата, загубата на важни минерали от непрекъснатото интензивно използване, комбинирано с размножаването на нови сортове, което увеличи размера и темпа на растеж на растенията, като увеличи съдържанието на захар и вода и намали тяхното минерално съдържание в сравнение с древните видове. Същевременно относителното съдържание на други макроелементи (мазнини, протеини/аминокиселини) и антиоксиданти е намалено.

Намалената хранителна плътност в много храни, съчетана с употребата на рафинирани "храни" като захар, бяло брашно и рафинирани масла, поставя по-голям приоритет върху консумирането на най-хранителни храни. Земеделските продукти, отглеждани органично, обикновено имат по-високи нива на важни нутриенти като микроелементи, тъй като почвата съдържа по-високи нива на микроелементи, а продуктите растат по-бавно и по този начин имат повече време за абсорбиране на хранителните вещества от почвата. Примери за храни с нутриентна плътност са сардини, дива сьомга, черупкови организми, яйца, черен дроб, зеле, кюспе, спанак, морски растения, чесън, боровинки и черен шоколад.

FOR IMMEDIATE RELEASE
Orthomolecular Medicine News Service, Sept 12, 2018

by Dag Viljen Poleszynski, PhD

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *