ОКСИДИРАНАТА ОМЕГА-6 МАЗНИНА Е ГЛАВНОТО ЗАДВИЖВАЩО КОЛЕЛО НА СЪРДЕЧНАТА БОЛЕСТ

Изследователите провели метаанализ на интервенционните проучвания на линолова киселина, неоткривайки данни за сърдечно-съдова полза. Според авторите, "Тези открития могат да имат важни последици за световните хранителни съвети да заменят омега-6 линолова киселина или PUFAs като цяло с наситени мазнини".

Джейн Колис, независим изследовател, която не е свързана с изследването, също коментира проучването на BMJ, като каза:

"Търговската преработка на храните унищожава значително количество есенциални мастни киселини (ЕАВ), заедно с тяхната способност за окисляване ... Полиненаситените масла са нестабилни и много бързо гранясват. 

Оксидираните мастни киселини са опасни за вашето здраве. Липидната пероксидация и оксидативният стрес са важни фактори за това увреждане. Допълнителни щети се причиняват и от загряване на полиненаситените мазнини при готвене (особено при пържене на храни).

В много проучвателни изследвания с омега-3 не е отчетено съотношението на мастните киселини омега-3 към омега-6, което е жизненоважно за ейкозаноидния баланс. Правилното съотношение омега-3 към омега-6 е фундаментално за цялостното здраве за всички." 

Сега нека да разгледаме защо индустриално преработените растителни масла омега-6 насърчават сърдечните заболявания. На първо място, важно е да се знае, че мазнините омега-6 сами по себе си не са проблем. Линоловата киселина също се среща в храни като ядки, семена и яйца и е важна за здравето.

В първокласна нова публикация, озаглавена "Зеленчуковите масла Омега-6 като задвижващо колело на коронарната сърдечна болест: Хипотезата за окислените линолова киселина", публикувана в BMJ Open Heart от DiNicolantonio, той обяснява следното:

Проблемът е, че сега консумираме прекалено много омега-6, което създава сериозен дисбаланс в съотношението омега-3 към омега-6. Днес омега-6 PUFAs съставляват около 8-10% от общия енергиен прием в западния свят. Това до голяма степен е свързано с големи количества консумирани преработени храни, натоварени с тези опасни мазнини.

Най-лошото е, че основният източник на омега-6 вече не са яйца и ядки, а преработени растителни масла, а повечето от тази линолова киселина се окислява от преработката.

В началото на ХХ век потреблението на растителни масла се изстрелва драстично, заемайки мястото на маслото и свинската мас, а също така нараства и честотата на сърдечните заболявания. Доказателствата, включващи прекомерната консумация на богати на омега-6 растителни масла като пряка причина за сърдечни заболявания включват, но не се ограничават до:

  • Количеството линолова киселина в мастната тъкан и тромбоцитите е положително свързано с коронарна артериална болест, а проучванията, измерващи промените в концентрациите на линолова киселина в мастната тъкан на американците, показват, че концентрациите нарастват от 9,1% през 1959 г. на 21,5% през 2008 г. Това нарастване също е паралелно с нарастването на разпространението на затлъстяването, диабета и астмата.

От друга страна, доказано е, че дълговерижните омега-3 докозахексаеновата киселина (DHA) и ейкозапентаенова киселина (EPA) предпазват от коронарно артериално заболяване. Ето защо поддържането на здравословен баланс между омега-3 и омега-6 е толкова важно.

  • Пациентите с атеросклероза имат по-голямо количество продукти от окисляването на линолова киселина в плазмата, в липопротеините с ниска плътност (LDL, лошият холестерол) и в атеросклеротичните плаки.
  • Окисляването на линоловата киселина започва преди появата на всякакви клинични признаци на атеросклероза.
  • Когато ендотелът (вътрешната облицовка на кръвоносните съдове) е изложен на линолова киселина, се повишава прехвърлянето на LDL през ендотела и това е съществена стъпка в атеросклеротичния процес.
  • Диетите с ниска линолова киселина намаляват окисляването на лошия (LDL) холестерол.
  • Мета-анализ на рандомизирани контролирани изследвания при хора показа, че когато наситените мазнини и транс-мазнините се заменят с омега-6, смъртността от всякакви причини, смъртността от исхемична болест на сърцето и сърдечно-съдовата смъртност се увеличават.
  • Продукти на окислена линолова киселина са открити в инфарктна тъкан.
  • Метаболитът на линолова киселина 9-HODE е силен промотор на възпалението и може да бъде както маркер, така и стимулатор на атеросклероза.

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2018/10/01/omega-6-vegetable-oils-promote-heart-disease.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20181001Z2&et_cid=DM237594&et_rid=433379924

By Dr. Mercola

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *