СЪДЪРЖАНИЕТО НА ПОЛЕЗНИ ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА В ХРАНАТА ВАРИРА СПОРЕД ГЕОГРАФСКОТО МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ

 

Хранителната плътност варира значително географски между различните региони, дори при прилагането на едни и същи селскостопански методи. Това е документирано в Съединените щати през 1948 г. от изследовател в университета Rutgers в така наречения доклад "Firman Bear". По това време селското стопанство е било малко механизирано, а изкуствените торове и пестицидите едва ли са били използвани. Анализът открил големи разлики в съдържанието на минерали в една и съща храна. Най-големите вариации били открити за калий, натрий, бор и желязо в спанака, докато най-големи разлики в съдържанието на калций, магнезий и мед били открити при доматите.

Почвата в райони с относително ниски валежи може в някои случаи да съдържа изключително висока концентрация на минерали, която се отразява в растенията, които се отглеждат там. Това е добре документирано преди 70 години в книгата "Утрешната храна". Зъболекарят Джордж У. Хърд открил, че почвата в Hereford, Тексас, е изключително богата на минерали. Херефорд стана известен като "град без зъбобол" след статия във вестник от 29 януари 1942 г., в която се съобщава, че Hereford има най-ниската честота на зъбно гниене от всеки град в САЩ. Казва се, че хората в Hereford са имали изключително малко зъбни кухини, а също и че почвата на местно ниво е особено богата на минерали. Той подчертава, че населението в окръга яде непреработена храна и пие сурово мляко.

Последните изследвания показват, че разликите в съдържанието на селен в почвата могат да доведат до големи разлики в концентрацията на селен в месото. Например, тъй като почвата във Финландия е бедна на селен, властите решават в началото на 80-те години да добавят селенат към търговските торове. Изследване на състоянието на селен сред 108 здрави млади хора показа увеличение на нивата на кръвния селен с около 50% след четири години.

Подобен проблем с нивото на минералите в почвата съществува и относно съдържанието на магнезий. Често, когато почвата изчерпва магнезия поради интензивната й употреба, този основен минерал не е включван в подобряването на почвата с торове. Продуктите, отгледани в почвата с подходящо ниво на магнезий, ще съдържат повече магнезий, отколкото продуктите, отглеждани в почви с дефицит на магнезий. Може би 70-80% от американското население е в дефицит на магнезий, което причинява много здравни проблеми. Магнезиевите добавки (хлорид, малат или цитрат) могат да осигурят подходящо ниво, когато зеленчуците са отглеждани в почва без наличието на адекватен магнезий.

FOR IMMEDIATE RELEASE
Orthomolecular Medicine News Service, Sept 12, 2018

by Dag Viljen Poleszynski, PhD

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *