СТРЕСЪТ И МОДЕРНИЯТ НАЧИН НА ЖИВОТ УВЕЛИЧАВАТ НУЖДАТА ОТ ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА

Психическият стрес увеличава екскрецията, а оттам идва и необходимостта от много хранителни вещества. Сред най-важните са магнезият и витамин С, които се използват от организма в по-големи количества по време на периоди на физически и психически стрес. В сравнение с нашето минало като ловци и събирачи, днешният стрес често има по-постоянен характер. Вместо изживяването на случайни ситуации, в които е трябвало да се бием или да бягаме, днес много от нас живеят в постоянен, повтарящ се стрес.

Витамин С предпазва мозъка и нервната система от увреждане, причинено от стреса, тъй като синтезирането и поддържането на химични невротрансмитери, като адреналин и норадреналин, изисква адекватни нива на витамин С. Витамин С е необходим и за възстановяване на колагена, който е от съществено значение за кожата, кръвоносните съдове, костите и ставите и мускулите. Когато те са увредени от физически стрес, необходим е допълнителен витамин С. Контролиран опит с 91 възрастни, които са имали повишено безпокойство и стрес 2-3 месеца след земетресението в Нова Зеландия през 2011 г., са разделени на три групи, две от които са получили широкоспектърна добавка от микронутриенти в ниски или по-високи дози. Беше установено, че добавките намаляват стреса, като най-голямата доза има най-голям ефект.

Нашият спокоен, модерен начин на живот намалява нуждата от енергия от храната, което предполага или намаляване приема на храна, или затлъстяване. Доктор Лорен Кордайн и колеги изчислиха, че ловци-събирачите имат значително по-високи енергийни нужди от типичния съвременник офис работник. Един по-нисък прием на енергия като цяло намалява абсолютния прием на всички нутриенти, докато необходимостта от някои нутриенти не винаги намалява пропорционално с енергийния прием. Общо взето това предполага, че повече физически упражнения заедно с по-питателна диета, включително добавки на основни хранителни вещества и по-малко въглехидрати, ще помогнат за предотвратяване на затлъстяването и за поддържане на здравето.

Обработката на храните намалява тяхното питателно съдържание, а крайните продукти често са базирани на фракции от първоначалните храни. Един пример е смилането на зърно, за да се получи бяло брашно, което има по-ниска хранителна плътност спрямо брашното от цели зърна. Намаляването на хранителната стойност се е ускорило, тъй като сега всички храни са разфасовани, например, обезкостени пилешки гърди. Когато месото се инжектира със солев разтвор, за да се увеличи обемът, относителното ниво на основните хранителни вещества се намалява. В Съединените щати много супермаркети в районите с ниски доходи имат ограничена селекция на храни с висока питателна стойност спрямо районите с високи доходи.

 

FOR IMMEDIATE RELEASE
Orthomolecular Medicine News Service, Sept 12, 2018

by Dag Viljen Poleszynski, PhD

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *