ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИЯТ ДНЕВЕН ПРИЕМ (RDA) ЗА ОСНОВНИТЕ ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА Е ТВЪРДЕ НИСЪК

 

Препоръчителният прием на хранителни вещества (NRI) от органите на Обединеното кралство и Агенцията за безопасност на храните на ЕС е определен като доза, адекватна за 95% от населението. Тези органи са дали препоръки за общо 41 химични вещества, включително 13 витамини, 17 минерали/микроелементи, 9 аминокиселини и две мастни киселини.

Проблемът с такива указания е, че когато се използва същата 0.95 фракция само за 16 от основните хранителни вещества, частта от общото население, чиито потребности са изпълнени по RDA, е по-малко от половината (0.9516 = 0.44). Като се има предвид горното предположение, делът на населението, имащо нужди от всичките хранителни вещества (нутриенти), спада под 25% за 30 хранителни вещества (0.9530 = 0.21). Тези 25% няма непременно да получат оптимални количества, а просто достатъчно, за да нямат дефицити в съответствие с установените стандарти.

Всеки индивид е различен и има различни биохимични потребности, така че ние всички се нуждаем от различни дози основни хранителни вещества. Много витамини и минерали могат да дадат допълнителна полза, когато се приемат във високи дози.

Необходимостта от няколко основни хранителни вещества се увеличава с възрастта и боледуването. Това важи, например, за витамин С, витамин D, магнезий и желязо. През 2017 г. норвежкият Орган по безопасност на храните предложи да се преразгледат официалните максимални нива на витамини и минерали в хранителните добавки.  Предложението им въведе четири различни възрастови категории с обособени максимални приеми.

Първоначално агенциите предложиха да се преразгледат дневните дози, разрешени в хранителните добавки за фолиева киселина, магнезий, калций, витамин С и D. В същото време максималните стойности временно бяха суспендирани за витамините А, Е, К, тиамин (В1), рибофлавин (В2), ниацин (B3), пантотенат (В5), пиридоксин (В6), кобаламин (В12), биотин и за фосфор, желязо, мед, йод, цинк, манган, селен, хром, молибден, натрий, калий , флуорид, хлорид, бор и силиций.

Горните граници за някои хранителни вещества могат да се променят в бъдеще. За съжаление, норвежките „експерти“ по храненето вероятно ще продължат да ограничават допустимите дози под дозите, които са свободно достъпни в САЩ и дори в Швеция.

FOR IMMEDIATE RELEASE
Orthomolecular Medicine News Service, Sept 12, 2018

by Dag Viljen Poleszynski, PhD

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *