ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНО НАУЧНО ОТКРИТИЕ ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА МОЗЪКА

 

Неотдавна един учен на име д-р Ерик Кандел  направи невероятен пробив. Той откри, че всъщност можем да разрастваме милиони съвсем нови мозъчни клетки независимо от нашата възраст. Всъщност, когато д-р Кандел разкри констатациите си пред медицинския свят, това се оцени като толкова важно, че му бе присъдена Нобеловата награда за медицина!

Ерик Ричард Кандел (Eric Richard Kandel) е американски невропсихиатър от австрийски произход. През 2000 г. става един от тримата лауреати на Нобеловата награда за физиология или медицина заедно с Арвид Карлсон и Пол Грийнгард. Кандел е удостоен с приза за изследванията си на физиологичната основа на съхранението на паметта в невроните, и по-точно „за откритието на принципите на краткосрочната и дългосрочната памет на молекулярно ниво“.

 I&V

Има основен протеин, от който мозъкът ви се нуждае, за да развие нови клетки. Нарича се мозъчен невротропен фактор или BDNF за кратко. И най-съвременните проучвания разкриха многобройните забележителни ефекти, които BDNF може да има върху мозъчната функция.

В едно ин виво проучване изследователите създават вещество, сходно по състав с BDNF. След това те инжектират разтвора в мозъчни клетки. Това, което се случило по-късно, било невероятно. Само малко след това мозъчните клетки, третирани с BDNF, започнали да израстват разклонения - същите разклонения, от които мозъкът ви се нуждае, за да предава сигнали между клетките.

Колкото повече от тези разклонения имате, толкова по-ефективно можете да предавате тези сигнали - и толкова по-добре работи мозъкът ви.

По-остър ум и по-бързи реакции

Макар че тези констатации са интригуващи, още по-интересното е, че това са проучвания върху хора, където това наистина става вълнуващо. Изследователи от Станфордския университет искаха да видят какъв ефект имат нивата на BDNF върху представянето на пилотите на самолети. В проучването 144 пилота преминават през тестове в полетен симулатор.

Резултатите? Изследователите установили, че пилотите с най-високи нива на BDNF са дали по-добри резултати на тестовете на симулатора, отколкото тези с по-ниски нива! Мозъците им били по-остри от другите пилоти с по-ниски нива на BDNF, а и реакциите им били по-добри.

Joshua Corn

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *