ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНО ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ КРАТКОСРОЧНАТА И ДЪЛГОСРОЧНАТА ПАМЕТ

 

За да се върнем към темата, започната в предишната публикация, ще припомним, че е открит протеин, от който мозъкът ви се нуждае, за да развие нови клетки. Нарича се мозъчен невротропен фактор или BDNF за кратко. Съвременните проучвания разкриха многобройните забележителни ефекти, които BDNF може да има върху мозъчната функция.  На мозъчни клетки, третирани с BDNF, започнали да израстват разклонения - същите разклонения, от които се нуждае мозъкът ви, за да предава сигнали между клетките. Колкото повече от тези разклонения имате, толкова по-ефективно можете да предавате тези сигнали - и толкова по-добре работи мозъкът ви. Тази констатация беше направена от изследователи от Станфордския университет.

 I&V

В още едно проучване, изследователят и психологът д-р Кърк Ериксон от Университета в Питсбърг разглежда нивата на BDNF при 120 възрастни. В хода на едногодишното проучване д-р Ериксон на половината от тях  бяха правени упражнения за увеличаване нивата им на BDNF.

И резултатите били забележителни.

В проучването д-р Ериксон установи, че повишените нива на BDNF имат невероятно въздействие върху хипокампуса (частта от мозъка, отговорна както за краткосрочната, така и за дългосрочната памет).

Всъщност, д-р Ериксон установи, че чрез просто повишаване нивата на BDNF, хипокампусът е увеличил размера си най-малко с 2%! Това може да не изглежда много, докато не вземете предвид, че средният човек над 60 години губи около 1% от размера на хипокампуса всяка година.

И това не е всичко - проучването показа, че хората с по-високи нива на BDNF  бяха в състояние да увеличат речниковия си запас 20% по-бързо от хората с по-ниски нива!

Увеличени нива на BDNF със 143% - само за 2 часа!

И така, какво можете да направите, за да увеличите нивото на този мощен бустер на мозъка и паметта? Дълго време учените и изследователите вярват, че единственият начин да се стимулира BDNF е чрез ежедневно енергично упражнение.

Но благодарение на невероятното ново научно откритие, сега е възможно драстично да увеличите нивата на BDNF без никакво упражнение ... и то само за два часа!

Тайната? Кафе! Да, кафе! Но тук е уловката: не можете просто да изпиете сутрешната си чаша кафе и да очаквате да увеличите нивата на BDNF. За да получите реалните ползи от това забележително вещество, трябва да използвате целия кафеен плод, а не само зърната.

Но сега е налице нов екстракт, който използва целия кафеен плод. И в златно-стандартно двойно-сляпо проучване изследователите са видели необичайни резултати при хора, които са поели този забележителен кафеен екстракт.

В проучването имало две групи хора, направили кръвен тест за измерване на нивата на BDNF. След това дали на едната група доза от 100 mg от този кафеен екстракт, а на другата – плацебо.

След това изследователите правили отново кръвните тестове на всеки 30 минути. Резултатите били невероятни ...

У онези, които поели кафеения екстракт, нивата на BDNF нарастнали със 143% - само за два часа!

През последните 20 години проучих много "открития" за нутриенти за мозъка и паметта, но никое никога не ме е развълнувало, както това.

Joshua Corn

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *