УРИНАТА: КАКВО КАЗВА ЗА ЗДРАВЕТО ВИ?

 

 

 

Скъпи приятели,

Има въпроси, за които не е прието да се говори много,  като изчистването на тялото от отпадъци чрез червата и бъбреците, е най-очебийният пример.  Ние нямаме никакво основание да се срамуваме от нашето тяло - един от най-съвършените инструменти на природата. Свети апостол Павел казва: „Или не знаете, че тялото ви е храм на Духа Светаго, Който живее във вас? (1 Кор. 6:19). А Господ е Духът (2 Кор. 3:17)”.  От днешна гледна точка можем да подкрепим Св. Павел с разбирането, че повечето заболявания имат психосоматичен характер, т.е. телесните процеси са неразривно свързани с психичните до степен, че разделянето им може да бъде само условно. 

Различни причини като остатъци от викторианска срамежливост и подценяване на ефекта обаче, ни карат да пренебрегваме очевидното, а то е че информацията, която ни дават отделителните процеси, е от изключително значение за нашето здраве. В следващите публикации ще разгледаме някои въпроси, свързани с урината - телесна течност, която  съдържа от пет до десет пъти по-голям брой химични съединения, открити в други обичайни телесни течности като слюнката – общо повече от 3 000. 

I&V

 

Това е толкова обичайно нещо, че може да не мислите много за него. Но всеки път, когато пишкате, тялото ви върши някои доста невероятни неща. Знаете ли защо уринирате? И знаете ли от какво се състои урината ви?

Защо уринираме

На микроскопично ниво тялото ви непрекъснато работи, за да ви поддържа здрави, дори докато спите. Из цялото ви тяло се извършват комплексни химични процеси, включително разграждането на протеини, известни като аминокиселини. Когато тялото разгражда аминокиселини, амонякът остава като отпадък. А той не е нещо, което искате за дълго време в тялото си, тъй като амонякът е токсичен за човешките клетки.

След като амонякът е токсичен за тялото, се нуждаете от начин да го премахнете. Това става частично в черния дроб, където амонякът се разгражда до по-малко токсичния химикал урея. След това уреята се комбинира с вода и се излива в пикочния мехур през бъбреците като урина, предпазвайки тялото от неговите собствени химични процеси.

От какво се състои урината?

Най-просто казано, урината е около 95% вода и 5% урея и други твърди частици. Но урината е много по-сложна, отколкото предполага тази проста формула. Вашата урина съдържа остатъците от различните храни, които ядете, както и от странични продукти от медикаменти, бактериални отпадъци, от козметика и химикали, открити във вашата среда.

Защо се изследва урината?

Може би се учудвате защо вашият лекар иска да дадете урина в чаша. Този тест може да бъде поръчан за търсене на признаци на специфично заболяване или състояние. Но може също така да се използва и за предоставяне на обща информация за вашето здраве.

Точното съдържание на урината може да даде на лекарите много информация за вас. Медицинските специалисти използват диагностичен инструмент, наречен анализ на урина, за внимателен преглед на химическия състав на урината ви. Анализът на урината може да разкрие предупредителни признаци за различни заболявания и състояния като хипергликемия (висока кръвна захар), диабет, камъни в бъбреците и много други.

Кървава урина (Хематурия)

Ако имате кръв в урината си, цветът може да се променя в червено, розово или тъмно кафяво като кока кола. Лекарите наричат това хематурия и макар че обикновено не е болезнена, това може да е признак на сериозни здравни проблеми.

Всеки път, когато забележите кървава урина, приемете го сериозно. Трябва веднага да се свържете с вашия лекар, тъй като много от причините са сериозни.

Червена, но не кървава  урина

Цветът на урината понякога може да бъде подвеждащ. Понякога урината може да е червена, но всъщност не е кървава. Някои медикаменти могат да направят червена урина, включително лаксатив Ex-lax. Някои червени храни могат да оцветят урината ви, включително ревен, цвекло и някои плодове. Повечето хора не могат да видят разликата, но вашият лекар може да определи дали урината ви изглежда червена поради кръв или поради нещо друго.

Защо урината ми мирише странно?

Ако урината ви мирише необичайно, може да има няколко причини. Витамините могат да променят миризмата й, а също и фармацевтичните продукти. Някои храни невероятно правят мириса по-силен, например аспержи, брюкселско зеле, чесън, кафе и храни с много витамин B6, като банани и сьомга. Също така, ако не пиете достатъчно вода, урината може да мирише по-силно от обикновено.

Също така и сериозни здравословни проблеми могат да повлияят на миризмата на урината, например инфекции в пикочния мехур или бъбреците, диабет и чернодробна недостатъчност. Тези проблеми оставят трайна миризма, така че ако урината ви промени миризмата си и тя се запазва така независимо от това, което ядете, кажете на вашия лекар.

Червена урина? Може да бъде инфекция на пикочните пътища

Инфекциите на пикочните пътища (ИПП) са толкова болезнени и дразнещи, колкото и обичайни. Те могат да направят урината ви да изглежда червена, кафеникаво-червена или като облаци. ИПП могат също да променят миризмата ѝ или да е пареща, когато уринирате, дори и само в отделен случай. Много хора с ИПП също усещат необходимостта от по-често уриниране. При жените е около четири пъти по-вероятно да получат инфекциозни заболявания, отколкото при мъжете. Повечето ИПП са причинени от бактерии.

Ако се подозира инфекция на пикочните пътища, вашият лекар може да нареди тест за левкоцит естераза. Този метод на изследване на урината отразява колко бели кръвни клетки има в урината – естеразата е ензим, произведен от бели кръвни клетки. Ако имате инфекция, естеразата може да се появи в урината ви. Вашият тест може да бъде положителен и за гной в урината (пиурия), друг признак на инфекция.

Инфекциите на пикочните пътища (включително инфекции на пикочния мехур) могат да предизвикат и други симптоми. Признаците за инфекция на пикочния мехур включват изтощение, треперене, треска, болки в гърба и налягане в долната част на корема. Кажете на вашия лекар, ако мислите, че може да имате ИПП. Ако това е причината за вашия проблем, може да се лекува с антибиотици. Вашият лекар може също да предпише феназопиридин, медикамент, който облекчава парещата болка и дразненето от инфекции на пикочните пътища.

https://www.medicinenet.com/incontinence_overactive_bladder_pee_often/article.htm?ecd=mnl_spc_120618

Melissa Conrad Stöppler, MD

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *