КАКВИ ТЕСТОВЕ С УРИНА МОГАТ ДА СЕ ПРАВЯТ?

 

Скъпи приятели,

В предишната публикация споменахме, че точното съдържание на урината може да даде  много информация за вас. Медицинските специалисти използват диагностичен инструмент, наречен анализ на урина, за внимателен преглед на химическия състав на урината ви. Анализът на урината може да разкрие предупредителни признаци за различни заболявания и състояния. Ще започнем с  хипергликемията (висока кръвна захар), но има и много други. Трябва също така да се отчитат ограниченията на подобен вид тестове.

I&V

Висока кръвна захар (хипергликемия)

Един от многото химикали, които могат да се появят в урината, е глюкозата – захарта, която тялото ви изгаря. Колко глюкоза е открита в урината ви може да бъде указание за вашето здраве. Това е така, защото бъбреците започват да отстраняват глюкозата чрез урината, ако нивото на кръвната ви захар е твърде високо.

Високата кръвна захар, също наричана хипергликемия, е симптом на диабет. Тъй като тестът за глюкоза в урината може да бъде полезен показател за хипергликемия, обикновено е представяна с допълнителни тестове, за да се получи по-надежден резултат.

Ограничения на тестовете за глюкоза в урината

Когато тестовете на урината са положителни за висока глюкоза, това може да е точно, но може и да не е. Няколко фактора могат да отхвърлят теста за глюкоза в урината. На първо място, тестът може да отразява само каква е била кръвната ви глюкоза преди няколко часа. Някои лечебни средства, включително витамин С, също могат да дадат отклонения в теста. А когато тестът е оценяван, някои разбирания могат дори да отхвърлят резултата. Поради тези причини трябва да очаквате по-нататъшно тестване, ако в урината се открият високи нива на глюкоза.

Има ли в урината доказателства за диабет?

Тъй като глюкозата е един тестващ урината метод, който предполага диабет, това не е единственият признак за диабет в урината. Хората с диабет срещат трудности при превръщането на захарта в горивото, от което тялото се нуждае. В този случай тялото трябва да използва различен източник на гориво. Мазнините стават заместител на глюкозата и кетоните са резултатът.

Малки количества кетони в тялото са нормални. Но високите количества може да водят до сериозни здравни проблеми – дори до смърт. Медицинският термин за кетони в урината е "кетонурия". Затова е важен тестът за кетони в урината, особено ако имате други симптоми на диабет, като необяснима жажда, често уриниране и необичайни нива на глад и умора.

Някои неща могат да предизвикат високи стойности на кетони в урината ви без наличие на диабет. Високите стойности на кетони могат да бъдат причинени и от прекомерно спортуване. Също така и някои медикаменти могат да доведат до това. Придържането към хранене с много ниско съдържание на въглехидрати или с високо съдържание на мазнини може също да покачи нивата на кетонните.

Тъмна урина? Причината може да е дехидратация

Обикновено урината ви ще варира в цвят от бистър до тъмно жълт, когато сте здрави. Колкото по-тъмна е урината, толкова по-малко вода съдържа тя. Затова, ако установите, че урината ви е по-тъмна от обикновено, това може да означава, че трябва да се хидратирате.

Понякога обаче урината е драматично по-тъмна. Ако урината ви е тъмна като сироп или тъмна бира, това може да е признак за тежка дехидратация. Разбира се, това означава, че трябва да пиете вода и то скоро. След това цветът на урината трябва да се върне в нормален диапазон. Ако обаче не стане това, идете на лекар – много тъмната урина също може да бъде признак на чернодробно заболяване.

Друг начин, по който лекарите могат да открият дехидратацията чрез урината ви, идва от тест за специфично тегло. Този тест сравнява плътността на урината с тази на водата. Той може да ви даде полезни указания за това доколко добре бъбреците ви филтрират и може да покаже както дехидратация, така и свръх-хидратация.

Признаци за бременност в урината

За много двойки тестът за домашният тест на урината носи първите новини за бременност. Ето как работи: тестът е създаден, за да открие хормон, наречен човешки хорион гонадоптропин (hCG). Плацентата произвежда hCG в изобилие през първите няколко дни от началото на бременността.

Когато се правят правилно, домашните тестове за бременност се оценяват като точни в 97% от случаите. Но не всеки прави тези тестове правилно. Ако вашият тест се окаже отрицателен, но откриете други симптоми на бременност, като чувствителност в гърдите, гадене и пропуснати цикли, опитайте отново след седмица или поискайте от вашия лекар кръвен тест.

Бъбречни проблеми

Бъбреците произвеждат урината, така че използването на урината за откриване на проблеми с бъбреците не бива да бъде изненадващо. Всъщност, редица показатели за здравето на бъбреците може да се открият в проба от урината.

Бъбречни инфекции като гломерулонефрит, бактериурия и пиелонефрит могат да бъдат открити чрез анализ на урината. Също така може да се намерят улики и за атероемболично бъбречно заболяване, което настъпва, когато холестерол и други малки части от мазнини се разпространяват в малките кръвоносни съдове на бъбреците. Бъбречните проблеми, дължащи се на излишния протеин в урината (протеинурия), могат да бъдат диагностицирани, като се прецени съотношението на белтъка към креатинина в урината. В други случаи пробата от урина може да разкрие улики за гломерулосклероза, преренално бъбречно увреждане и възпаление на бъбреците.

Най-тежкият бъбречен проблем е бъбречната недостатъчност. Симптомите включват:

  • Суха, сърбяща кожа
  • Изтощение
  • Загуба на апетит
  • Повръщане и гадене
  • Затруднено заспиване и спазми през нощта.

https://www.medicinenet.com/incontinence_overactive_bladder_pee_often/article.htm?ecd=mnl_spc_120618

Melissa Conrad Stöppler, MD

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *