ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА…

 

iliana_bookcover-210x300-1-210x300

Работата в офиса и на бюрото е само една от култур­ните промени, станали съставна част от модерния ни на­чин на живот. Физиологията на организма още не се е променила достатъчно, за да може да се пригоди в доста­тъчна степен към това ненормално във функционално от­ношение използване на човешкото тяло.

Организмът все още се нуждае от работа на мускулите, за да функциони­ра нормално. Когато тялото работи нормално, то знае ко­га и колко трябва да яде, без да се натрупват мазнини. Всяка част от тялото използва своя дял от енергията за достатъчно и добре координирано функциониране. Поне така е замислено.

Но, ако мозъкът се натоварва повече, както е в стре­совите ситуации, а тялото не се движи достатъчно, може да се случи някой по-малко дисциплиниран човек да яде по-често и по-големи количества захар, за да снабдява мозъка си със захар. Положението става още по-дра­матично, ако не се обърне внимание на сигналите на организма за жажда, в случаите когато се нуждае от вода за запасите си от енергия, а също и ако вмес­то да се пие вода, се поема повече храна. При стрес тялото се обезводнява. Защо увеличаваме теглото си е съвсем просто: ядем, за да подсигуряваме мозъка за де­нонощната му дейност. Но като ядем, само 20% от храната достига до мозъка. Остатъкът непрекъснато се натрупва като запас, особено ако не бъде изразходвана предназначената за мускулната активност част. Ако източник на енергията е водата, това не може да се случи. Излишната вода се изхвърля под формата на урина.

Депресията, синдромът на хроничната умора, вълчанката, множествената склероза и мускулната дистрофия, казва д-р Батмангелидж, се предизвикват от продължително хро­нично обезводняване. Те изчезват, щом организмът започне да получава редовно необходимото количество во­да и важни вътреклетъчни минерали. При тези състояния задължителна част от програмата за ле­чение трябва да станат физическите упражнения.

Какви трябва да бъдат тези упражнения, колко дълго трябва да се изпълняват и с каква периодичност?

Британското Министерство на здравеопазването определя нормата за физическата активност за зрелите хора по следния начин: движение или спортуване 30 минути дневно 5 пъти в седмицата. Тази норма е в общи линии общоприета.

Данните от различни изследвания показват, че много малка част от хората изпълняват тези препоръки. Особено тревожна е тенденцията, наблюдаваща се сред децата – почти всички от тях предпочитат заниманията, които не изискват физическа активност. 30% от момчетата и 40% от момичетата не покриват нормите за физическа активност.

Има много изследвания, които потвърждават увеличаването на живота чрез физическа активност, но въпреки това по-малко от 10% от населението на САЩ се занимава със сериозно натоварващи упражнения поне три пъти седмично по данни, публикувани в American Medical Association Journal.

Според британски учени, днес в Европа само 35% от мъжете и 24% от жените поддържат своята физическа активност на оптималното ниво. 

Колкото по-леко е едно натоварване, толкова по-дълго време трябва да се извършва, за да се постигне същият здравен ефект. Тежките натоварвания могат да ви спестят време, но в масовия случай те не се препоръчват, тъй като се увеличава рязко вероятността от травми.Увеличава се също вероятността да се откажете или въобще да не започвате. Най-популярният съвет – ходенето пеша 30 минути дневно поне пет дни седмично, е най-лесен за изпълнение и дава добри здравни резултати.

ВАША ИЛИАНА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *