КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ГЛОМЕРУЛОНЕФРИТЪТ?

 

Гломерулонефритът е голяма дума, която се отнася до няколко заболявания, които причиняват увреждане на бъбреците. Тази чудовищна дума получава името си от гломерулите, малките филтри, които бъбреците използват, за да почистят кръвта от отпадъци.

Тези заболявания са разделени на два вида: остри и хронични. Острото бъбречно нараняване се появява внезапно и може да бъде причинено от гърлени и кожни инфекции, както и други нарушения. Може всичко да се възстанови от само себе си, но може също така да са причина бъбреците да спрат да работят без подходящо медицинско лечение. Има няколко симптома на остър гломерулонефрит:

  • По-рядко уриниране
  • Кафява или кървава урина
  • Подпухналост на лицето
  • Недостиг на въздух и кашляне поради натрупване на течности в белите дробове
  • Високо кръвно налягане (хипертония)

Ако имате тези симптоми, незабавно се свържете с вашия лекар.

Хроничният гломерулонефрит може да се развие в продължение на няколко години без да показва симптоми и често води до пълна бъбречна недостатъчност. Възможно е обаче да има симптоми, които включват:

  • Урина, която е постоянно пенлива или мехурчеста
  • Необходимост от често уриниране през нощта
  • Оток на лицето и глезена (едема)
  • Високо кръвно налягане
  • Кърваво или високо протеиново уриниране

Възпалени кръвоносни съдове (васкулит)

Когато кръвоносните ви съдове са възпалени, това може да засегне бъбреците ви. За да се установи дали това е така, лекарят често поръчва анализ на урината. Вашият лекар ще търси три указания, за да определи дали бъбреците ви са възпалени, както и кръвоносните съдове.

Ако вашият лекар подозира възпаление на бъбреците, вероятно ще получите повече тестове. Това е така, защото няколко други болести имитират васкулит, а също и защото лечението на това състояние идва със сериозни рискове. Един друг вероятен тест ще бъде бъбречна биопсия. Тъй като тази процедура идва с малък, но сериозен риск от кървене, вероятно ще бъдете наблюдавани в болницата за 24 часа.

Обструкция на уринарния тракт

Пикочната система може да е блокирана в няколко точки: блокаж в бъбреците, в уретера между пикочния мехур и бъбреците, в самия пикочен мехур, уголемена простата или блокаж в тръбата, която изнася урината от тялото ви (пикочния канал). Където и да е препятствието, някои от симптомите му могат да се появят в урината.

Стандартното място, от където лекарят трябва да започне оценката на, е чрез анализ на урината. В случай на такова смущение, вашият лекар действително ще търси нормално изследване на урината, за да изключи други причини. Ако вашият пикочен тракт е възпрепятстван, ще забележите, че силата на уринирането ви е слаба или прекъсната, или че урината не може преминава изобщо. Може да се появи и кръв в урината ви.

Ох! Камъни в бъбреците

Камъните в бъбреците са парченца от материал, образуващ се в бъбреците, и в най-лошите случаи могат да бъдат големи колкото перла. В крайна сметка те преминават през уретрата – процес, който често е много болезнен.

И отново, намекът, че имате камъни в бъбреците, може да бъде разкрит чрез урината. Ако установите, че има кръв, това може да означава камъни в бъбреците. Същото е вярно, ако има облаци или мирише ужасно. В допълнение, изследването на урината може да разкрие твърде много калций в урината, състояние, известно като хиперкалциурия.

Лупусен нефрит (Lupus Nephritis)

Лупусът е автоимунно заболяване, при което тялото атакува себе си. Това може да увреди здрава телесна тъкан и когато автоимунната реакция е насочена към бъбреците, състоянието се нарича лупусен нефрит. Причината за това състояние е неизвестна, но жените е много по-вероятно да го развият, отколкото мъжете. Уликите за това заболяване, открито в урината ви, може да включва кръв или прекомерно количество протеини. Ето защо анализът на урината често се използва като тест за пациенти с лупус.

Проблеми с жлъчния мехур и черния дроб

Ако урината ви постоянно е тъмна, а сте пили много вода, това може да означава проблеми с черния дроб или жлъчния мехур. Щетите от някои медикаменти, като ацетаминофен (тиленол), рак, камъни и вируси са някои от многото причини за тези здравни проблеми.

Урината става тъмна поради жълтата течност, наречена билирубин. Уробилиноген и други заболявания на черния дроб и жлъчния мехур могат да причинят отделяне на билирубин от черния дроб в кръвта. Ако е достатъчно тежко, може също и кожата, и очите ви да пожълтеят – състояние, известно като жълтеница.

Какво показва синята урина?

Вашата урина е синя? Синята урина е ключов индикатор за наследствено заболяване, известно като фамилна доброкачествена хиперкалциемия. Това се нарича синдром на синята пелена, тъй като това е цветът, който оставят пелените от бебета с това състояние. Това обикновено не е вредно, въпреки че ембрионите с две групи от отговорния ген може да страдат от тежък неонатален първичен хиперпаратироидизъм.

Събиране на урина за проба

Вероятно сте давали проба от урината. Но знаете ли, че има грешен начин и правилен начин? Въпреки че е популярен мит, урината всъщност не е стерилна. Тя има ниски нива на бактерии дори при здрави хора. Но твърде многото бактерии говорят за потенциална инфекция в уринарния тракт.

За да се изключи инфекция на пикочните пътища, е важно да избегнете грешно отчитане на броя на бактериалните клъстери в урината. А за да направите това, трябва да предоставите пробата по специален начин. Това се нарича метод за събиране на урина "средно течение" или "чист улов", разработен през 50-те години.

Какво представлява методът „чист улов“?

Смисълът на събирането на „чист улов“ на урина е да се избегнат микробите. Информирайте се как да подготвите пробата си за изследване като спазвате и нужните хигиенни правила и го направете. Като следвате този метод, можете да сте сигурни, че медицинският екип ще има по-точно разбиране за вашето здраве.

 

Reviewed by Melissa Conrad Stöppler, MD

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *