КРЪВЕН ТЕСТ МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО РАННО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ЗА БОЛЕСТТА НА АЛЦХАЙМЕР

 

Пропускливите кръвоносни съдове в мозъка може да са ранен признак на болестта на Алцхаймер, казват изследователи. Те са наблюдавали 161 възрастни в продължение на пет години и са установили, че онези с най-тежки спадове в паметта са имали най-голямо изтичане в кръвоносните съдове на мозъка си, независимо от това дали протеините (amyloid и tau), свързани с болестта на Алцхаймер, са налице.

Констатациите биха могли да помогнат за по-ранна диагностика на болестта на Алцхаймер и да предложат нови целеви медикаменти за забавяне или предотвратяване на болестта, според изследователите от Университета в Южна Калифорния.

"Фактът, че виждаме пропускливост на кръвоносните съдове, независими от тау и независимо от амилоида, когато хората имат когнитивно (умствено) увреждане на леко ниво, предполага, че може да бъде напълно отделен процес или много ранен процес", казва старши авторът на проучването д-р Берислав Злокович. Той е директор на Zilkha Neurogenetic Institute at the university's Keck School of Medicine in Los Angeles. "Беше изненадващо, че този срив в кръвно-мозъчната бариера се случва самостоятелно", добави Злокович в университетско съобщение за новините.

Кръвно-мозъчната бариера предпазва вредните вещества да достигнат мозъчната тъкан. При някои хора тази бариера отслабва с възрастта.

"Ако кръвно-мозъчната бариера не работи правилно, тогава има потенциал за увреждане", обяснява съавторът на изследването Артър Тога, който е директор на Stevens Neuroimaging and Informatics Institute at Keck.

"Това предполага, че съдовете не осигуряват правилно хранителните вещества и кръвния поток, от които се нуждаят невроните. И имате възможност за навлизане на токсични протеини", казва Тога.

"Резултатите бяха наистина вид отваряне на очите", казва първият автор на изследването психологът Даниел Нейшън. "Нямаше значение дали хората имат амилоидна или тау патология; те все пак имаха когнитивни нарушения."

Резултатите са публикувани наскоро в списанието Nature Medicine.

Следващата стъпка в това изследване е да се определи колко скоро се появява умствен спад след увреждане на мозъчните кръвоносни съдове.

Очаква се броят на американците с болестта на Алцхаймер да се утрои до около 14 милиона до 2060 г., според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

Robert Preidt

Източник: University of Southern California, news release, Jan. 14, 2019

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *