КАКВО Е РЕВМАТОИДЕН АРТРИТ?

 

 

Ревматоидният артрит (РА) е автоимунно заболяване, при което тялото атакува тъканта на ставите, което причинява хронично ставно възпаление. Макар и да засяга главно ставите, той може да предизвика възпаление на органи, като белите дробове, очите, кожата и сърцето.

Хората с ревматоиден артрит могат да изпитат увеличаване на симптомите - наричани изблици - които могат да продължат дни или седмици. Те могат също така да имат периоди на ремисия, когато имат малко или никакви симптоми. Няма лечение за ревматоиден артрит, но медикаментите могат да спрат прогресията на заболяването и да облекчат симптомите.

Ревматоиден артрит: Рискови фактори

Според Arthritis Foundation ревматоидният артрит засяга около 1,5 милиона души в САЩ. Жените развиват ревматоиден артрит два до три пъти по-често от мъжете, а симптомите при жените се проявяват на възраст между 30 и 60 години, докато симптомите често се развиват по-късно в живота при мъжете. Може да има и генетична основа за заболяването. Пушенето на цигари и периодонтитът също са рискови фактори.

Ювенилен/младежки ревматоиден артрит

Ювенилен ревматоиден артрит (ЮРА), наричан още ювенилен идиопатичен артрит (ЮИА), е вид артрит, който се появява при деца на възраст от 1 до 16 години.

Симптоми на ювенилен ревматоиден артрит:

  • Схванати, подути, болезнени стави
  • Треска
  • Обрив

Диагностициране на ювенилен ревматоиден артрит:

За да бъдат диагностицирани с ЮРА, симптомите на детето трябва да продължат поне шест седмици.

Лечение на ювенилен ревматоиден артрит 

Налични са няколко метода за лечение на ювенилен ревматоиден артрит. Повечето деца имат нужда от медикаментозни и немедикаментозни лечения за облекчаване на болката, намаляване на подуването, поддържане на пълно движение в ставите и лечение на усложнения.

  • Медикаменти - Болкоуспокояващите лекарства като аспирин, ибупрофен и напроксен често са първата линия на защита срещу болката от ювенилен ревматоиден артрит. Ако тези болкоуспокояващи не действат, може да се използва клас от медикаменти, които забавят прогресията на ювенилния ревматоиден артрит, наречени антиревматични медикаменти, модифициращи заболяването (DMARDs). Най-често предписваният DMARD за ювенилен ревматоиден артрит е метотрексат. За сериозни заболявания, включително кортикостероиди и биологични агенти, могат да се използват други медикаменти. Тези медикаменти имат странични ефекти, които трябва да се обсъдят с вашия лекар.
  • Физикална терапия - Редовните упражнения, разработени от физиотерапевт, могат да помогнат за запазване обхвата на движение на децата в ставите, както и за мускулния тонус.

Здрави стави срещу артритни стави

Артритът се отнася до повече от 100 състояния, които засягат опорно-двигателния апарат. Ставите са частите на тялото, където костите се срещат. Когато е налице артрит, ставите могат да станат възпалени, схванати, червени и болезнени. Увреждане от ревматоиден артрит може да се появи в тъканите около ставите, включително сухожилията, връзките и мускулите. Ревматоидният артрит е един вид артрит, класифициран като „системен”, което означава, че може да обхваща целия организъм. При някои пациенти симптомите могат да обхванат кожата и очите и вътрешните органи, включително черния дроб, бъбреците, сърцето и белите дробове.

https://www.medicinenet.com/rheumatoid_arthritis_pictures_slideshow/article.htm

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *