КАКВО ПРИЧИНЯВА РЕВМАТОИДНИЯ АРТРИТ?

 

Точната причина за ревматоиден артрит остава неизвестна, но са идентифицирани няколко рискови фактора. Жените по-често са диагностицирани с ревматоиден артрит и се подозира, че естрогенът може да играе роля. Няколко проучвания показват, че има генетичен компонент за развитие на ревматоиден артрит. Пушенето на цигари изглежда увеличава риска от развитие на заболяването. Професионалното излагане на определени прахове като силициев диоксид, дърво или азбест също може да доведе до по-висок риск от развитие на заболяването. Смята се, че може да има вирусна или бактериална инфекциозна причина за ревматоиден артрит, но това все още се проучва.

Симптоми на ревматоиден артрит: изригвания/изблици

Когато човек с ревматоиден артрит има симптоми, включващи възпаление на ставите и болка, това се нарича изблик. Изблиците могат да продължат от седмици до месеци. Това може да се редува с периоди на ремисия, когато симптомите са минимални до несъществуващи. Периодите на ремисия могат да продължат седмици, месеци или дори години. След период на ремисия, ако симптомите се върнат, това се нарича рецидив. Обикновено пациентите с ревматоиден артрит имат периоди на пристъп, ремисии и рецидиви, а протичането на заболяването варира при всеки пациент.

Симптоми на ревматоиден артрит

 

В допълнение към отличителните симптоми на подути, болезнени и сковани стави и мускули, пациентите с ревматоиден артрит могат също да имат други симптоми.

Други симптоми на ревматоиден артрит:

  • Умора
  • Ниска температура
  • Липса на енергия
  • Загуба на апетит
  • Подутини под кожата (ревматоидни възли)
  • Недостиг на въздух поради възпаление или увреждане на белите дробове
  • Дрезгав глас
  • Проблеми с очите

В допълнение към тези симптоми, сковаността на мускулите и ставите при ревматоидния артрит обикновено е най-тежка сутрин или след продължителни периоди на бездействие.

Симптоми на ревматоиден артрит: болки в ставите

При ревматоиден артрит ръцете почти винаги са засегнати. Обаче, ревматоидният артрит може да засегне всякакви стави в тялото, включително китки, лакти, колене, крака, ханша и дори челюстта. Обикновено ставите са засегнати симетрично, което означава, че са засегнати същите стави от двете страни на тялото. Ревматоидният артрит може да бъде много болезнен и хроничното възпаление може да доведе до изтощителна загуба на хрущял, костна слабост и деформация на ставите.

https://www.medicinenet.com/rheumatoid_arthritis_pictures_slideshow/article.htm

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *