СИМПТОМИ НА РЕВМАТОИДЕН АРТРИТ

 

При ревматоиден артрит ръцете почти винаги са засегнати. Обаче, ревматоидният артрит може да засегне всякакви стави в тялото, включително китки, лакти, колене, крака, ханша и дори челюстта. Обикновено ставите са засегнати симетрично, което означава, че са засегнати същите стави от двете страни на тялото. Ревматоидният артрит може да бъде много болезнен и хроничното възпаление може да доведе до изтощителна загуба на хрущял, костна слабост и деформация на ставите.

Ревматоидният артрит е системно заболяване, което означава, че може да засегне цялото тяло. В допълнение към ставите и мускулите, ревматоидният артрит може да предизвика проблеми в много други области на тялото:

 

  • Очи и уста: възпаление на жлезите в очите и устата причинява сухота и автоимунно заболяване на жлезите с разкъсване и слюнка, наречено синдром на Шьогрен. Той може също да доведе до възпаление на бялата част на окото (склерит).

 

  • Белите дробове: възпаление на белия дроб (плеврит) или белите дробове могат да причинят недостиг на въздух и болка в гърдите.

 

  • Сърце: възпаление на тъканите около сърцето (перикардит) може да причини болка в гърдите, която е по-лоша при легнало положение. Пациентите с ревматоиден артрит също са изложени на по-голям риск от инфаркт.

 

  • Далак: възпаление на далака (синдром на Фелти) може да причини намаляване на белите кръвни клетки, което повишава риска от инфекции.

 

  • Кожа: твърди бучки под кожата (ревматоидни възли), обикновено разположени около засегнатите стави, често на места под налягане като лакти, пръсти и кокалчета.

 

  • Кръвоносни съдове: възпаление на кръвоносните съдове (васкулит) може да ограничи кръвоснабдяването на околните тъкани, причинявайки смърт на тъкан (некроза).

Ревматоиден артрит в ръцете

Няма единствен тест за диагностициране на ревматоиден артрит. Първо, лекарят ще извърши физическа и анамнеза за симптоми. Ставите ще бъдат изследвани, за да се определи дали има възпаление и болезненост. Ще бъдат оценени сърцето, белите дробове, очите, устата и крайниците. Кожата може да бъде изследвана, за да се търсят ревматоидни възли. Лекарят може да нареди кръвни изследвания или рентгенови лъчи, за да помогне за диагностициране на състоянието.

https://www.medicinenet.com/rheumatoid_arthritis_pictures_slideshow/article.htm

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *