ХРАНИТЕЛНИТЕ СТОКИ СА НАЧИН, ПО КОЙТО МОЖЕТЕ ДА ВНЕСЕТЕ БАКТЕРИИ ВЪВ ВАШИЯ ДОМ

 

Бактериите живеят върху кожата ви и почти всяка друга нестерилна повърхност. Обаче не всяка бактерия е опасна или вредна за вашето здраве. В действителност, данните показват, че колкото повече децата са изложени на бактерии, толкова по-нисък е рискът от развитие на алергии.

Кожата е най-големият орган в тялото и е колонизирана от разнообразен брой микроорганизми, много от които са безвредни или дори полезни. Вашата кожа действа като физическа бариера за предотвратяване нахлуването на чужди патогени и в същото време осигурява дом за вашата микробиома.

Въпреки промените в околната среда, микробиотата на кожата на здрав възрастен често остава стабилна във времето. Тези микроорганизми играят важна роля в ефективността на вашата кожна имунна система. Изследователите са открили, че връщането на едно променено микробно състояние може да помогне за предотвратяване или лечение на болестта.

Нарушаването цялостта на кожата може да доведе до локална или системна инфекция, когато бактериите имат възможност да нахлуят. Данните сочат, че прости домашни предмети, като например смартфон или кухненска гъба, могат да съдържат значителен брой вредни бактерии.

Хранителните стоки са друг начин, по който можете да внесете бактерии във вашия дом. Месото е подходяща среда за растеж за множество микроорганизми, които отново се появяват след многоетапно излагане на огнища от Е. coli заразяване. Наскоро американската администрация по храните и лекарствата (FDA) предупреди, че кожите на авокадото носят Листерия и Салмонела.

FDA открива Listeria и Salmonella върху някои кожи от авокадо 

От 2014 г. FDA започна микробно наблюдение, вземайки проби от цели пресни авокадо като част от техния превантивен подход с „крайната цел да се попречи замърсената храна от стигане до потребителите”. В 18-месечен период на вземане на проби Агенцията събра малко над 1 600 авокадо, за да се определи разпространението на Салмонела и Листерия моноцитогени.

Те събрали 70% от пробите от внесени в страната авокадо, а останалите са отглеждани в САЩ. Като цяло малко над 17% от кожите на авокадото съдържат Листерия, но по-малко от 1% от месестата част на авокадото е замърсена.

Салмонелата е открита само в 12 проби от кожата на отглеждани в страната авокадо; никой от внесените авокадо не е имал бактериите. FDA взе тези констатации, за да потвърди, че салмонелата може потенциално да присъства на кожата на авокадото. На уебсайта на FDA, те препоръчват на потребителите да предприемат стъпки за намаляване на възможността от микробна експозиция чрез авокадо. Foodsafety.gov препоръчва:

Измиване на всички продукти добре под течаща вода преди ядене, рязане или готвене. Дори ако планирате да премахнете или обелите кожата от авокадото преди ядене, все още е важно да го измиете първо, така че мръсотията и бактериите да не се прехвърлят от ножа в плода."

Салмонелата може да доведе до диария, треска и коремни спазми, които могат да станат толкова тежки, че да доведат до хоспитализация. Симптомите на инфекция с листерия зависят от индивида, но включват треска, диария и мускулни болки. Симптомите могат да се проявят няколко дни след хранене на заразената храна, но може да отнеме до 30 дни преди да започнат първите признаци на инфекция.

Листериите могат да се разпространят в нервната система и да предизвикат главоболие, скованост на шията, объркване, гърчове и загуба на равновесие. В най-голям риск са бременните жени, които могат да страдат от лека боледуване, но могат да претърпят спонтанен аборт, мъртво раждане или преждевременно раждане, а могат да страдат и хора с отслабена имунна система.

 

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2019/01/09/washing-fresh-produce.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art2&utm_campaign=20190109Z2_B&et_cid=DM259270&et_rid=514696300

Written by Dr. Joseph Mercola

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *