ТРЯБВА ЛИ ДА ИЗМИВАТЕ ПРОДУКТИТЕ СИ?

 

 

Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) оценяват, че всяка година има 9,4 милиона заболявания, предавани от храни, от 31 известни патогена. Това представлява едва 20% от общия брой болести, предавани с храна всяка година. Годишно има над 3 000 смъртни случая от всички предизвикани от патогените чрез храните болести и повече от 125 000 хоспитализации.

Един от експертите по безопасност на храните в американското министерство на земеделието (USDA) казва, че хората все още се шокират, когато ги съветват да не мият домашни птици, въпреки че най-малко от десетилетие е известно, че миенето завършва с разпръскване на хранителни патогени из кухнята и се увеличава риска на заболявания, причинени от храна.

Според доктор Бенджамин Чапман, който оглавява катедрата по земеделие и хуманитарни науки на Държавния университет в Северна Каролина, измиването на пилетата не премахва бактериите; по-скоро миенето разпространява микробите към ръцете, работните повърхности, дрехите и дори към приборите и храни в съседство. „Процесът на миене може само да повиши риска.

В сътрудничество между Държавния университет на Северна Каролина и USDA, предварителните резултати от многогодишно проучване показват, че участниците разпространяват бактерии от суровото месо из кухнята до бурканчетата с подправки, дръжките на хладилника и дори в салатите, без да го осъзнават.

Препоръките на FDA са объркващи. Според агенцията, потребителите трябва да изплакват пресните плодове и зеленчуци със студена вода, въпреки че студената вода не намалява (или убива) броя на патогените, но не и суровите птици, месото или яйцата, тъй като това разпръсква хранителните патогени.

Международната асоциация за защита на храните също заявява, че продуктите, които са ясно обозначени като вече измити, не трябва да се мият отново, тъй като това не намалява патогените, а увеличава риска от разпространение на бактерии из кухнята. Според д-р Чапман:

"Патогените са толкова малки, а повърхността на продуктите е толкова изкривена, че патогените наистина добре се прикрепват и скриват в места, където водата дори не може да достигне. Има много митове, че ако измия, мога да отмия патогените. Можете да отмиете малко, но не достатъчно, за да намалите значително риска "

Дръжте сапуна и почистващите препарати далеч от вашите продукти

 

FDA също така препоръчва да държите сапуни и почистващи препарати далеч от вашата продукция, тъй като те оставят остатък върху продукта и вероятно също ще повлияят на вкуса. Според Kaiser Health News:

 

"На пазара няма одобрени от FDA хранителни почистващи препарати и агенцията не е открила нищо, което да е по-ефективно за отстраняване на бактерии от студената течаща вода."

 

Важно е обаче да запомните, че бактериите са особено умели при придържането към повърхности, включително вашата кожа, плодовете и зеленчуците, месото и кухненските повърхности. За да отстраните всички бактерии от продуктите, първо трябва да стерилизирате вашата кожа и съответно повърхностите, върху които работите. След като се справите с продуктите, бактериите от кожата на авокадото или от листата на марулите могат да се залепят за кожата ви.

 

Процесът се превръща в цикъл на почистване на ръцете, на кухненските повърхности и след това продуктите – след което отново към ръцете и кухненските повърхности – и т.н., като същевременно не убиваме истински патогени, а само ги преместваме в друга част от продуктите или кухнята.

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2019/01/09/washing-fresh-produce.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art2&utm_campaign=20190109Z2_B&et_cid=DM259270&et_rid=514696300

Written by Dr. Joseph Mercola

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *