ДИАГНОСТИЦИРАНЕ НА РЕВМАТОИДЕН АРТРИТ

 

 

Диагностициране на ревматоиден артрит:

тест на цитрулиновото антитяло

Кръвните тестове обикновено се провеждат, за да се диагностицира ревматоиден артрит. Тези тестове проверяват за някои антитела, включително анти-циклични цитрулинирани пептидни антитела (ACPA), ревматоиден фактор (RF) и антинуклеарни антитела (ANA), които присъстват в повечето от пациентите с ревматоиден артрит.

Ревматоидният фактор (RF) присъства в около 75% до 80% от пациентите с ревматоиден артрит и висок RF  може да означава по-агресивна форма на заболяването. Антинуклеарните антитела (ANA) не са специфични за диагнозата ревматоиден артрит, но тяхното присъствие може да покаже на лекаря, че може да има автоимунно разстройство.

Диагностициране на ревматоиден артрит:

степента на седиментация (Sed Rate)

Други кръвни тестове, които могат да бъдат проведени, помагат на лекаря да определи степента на възпалението в ставите и другаде в тялото. Скоростта на утаяване на еритроцитите (ESR, или "sed rate") измерва колко бързо червените кръвни клетки попадат на дъното на епруветка. Обикновено колкото по-висока е степента на седиментация Sed Rate, толкова по-голямо е възпалението в тялото.

Диагностициране на ревматоиден артрит:

тестове с изображения

Друг тест, използван за диагностициране на ревматоиден артрит, е рентгенова снимка. В началото на заболяването рентгеновите лъчи могат да бъдат полезни като изходен тест и те могат да бъдат полезни в по-късните етапи за проследяване на развитието на заболяването с течение на времето. Други тестове за образна диагностика включват ултразвуково и магнитно-резонансно изобразяване (MRI).

Диагностициране на  ревматоиден артрит: артроцентеза

Може да се извърши артроцентеза – процедура за вземане на течност в ставата, която да се тества в лабораторията. Използват се стерилна игла и спринцовка за извличане на течност от ставата, която след това се анализира, за да се открият причините за подуване на ставите. Изтеглянето на тази ставна течност също може да помогне за облекчаване на болката в ставите. Понякога кортизонът може да се инжектира в ставата по време на процедурата за незабавно облекчаване от възпалението и болката.

Остеоартрит срещу ревматоиден артрит

В момента няма лек за ревматоиден артрит, но има редица медикаменти, които могат да облекчат симптомите му. Повечето лечения са насочени към ремисия, при която пациентът има малко или никакви симптоми на ревматоиден артрит. Когато лечението започне в началото на болестния процес, това може да помогне за свеждане до минимум или бавно увреждане на ставите и подобряване на качеството на живот на пациентите. Лечението обикновено включва комбинация от медикаменти, упражнения, почивка и защита на ставите. Понякога може да се наложи операция.

https://www.medicinenet.com/rheumatoid_arthritis_pictures_slideshow/article.htm

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *