ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА…

 

Поддържайте  мозъка  млад

 С напредване на възрастта става все по-очевидно, че най-важният орган е мозъкът. Знаете ли, че твърде многото стрес убива мозъчните клетки? Изследвания сочат стреса като една от водещите причини за влошаване на умствените възможности с възрастта.

За повечето хора, ефективността на анти-стареенето трябва да се насочи към това да живеем по-добре със стареенето, а не непременно по-дълго. За по-възрастните хора загубата на умствения капацитет е най-плашещият симптом на стареене.

За щастие, загубата на умствените способности не е неизбежно. Най-важното нещо, за да поддържате здрав мозъка си, а умът си остър, е да избягвате излишния стрес.

Физиология на стреса

Стресът има сериозно физиологическо въздействие върху тялото. Когато сте стресирани, тялото произвежда хормон, наречен кортизол. В умерени количества кортизолът не е много вреден. Но в отговор на хроничния стрес започва свръхпроизводство на  кортизола и в тези по-големи количества кортизолът е изключително токсичен.

Кортизолът, всъщност, убива и деактивира клетките на мозъка ви. През целия ви живот кортизолът  руши “биохимичнната цялост” на мозъка ви. Хроничното излагане на действието на кортизола причинява психическата замъгленост, забравянето и объркването, които се свързват с процеса на стареене.

При anti-aging хормоналната манипулация включва главно подкрепа на намаляващите нива. С възрастта почти всички хормоналните нива падат. Но кортизолът е от малкото изключения. Кортизолът расте, както и вие растете. За да си възвърнете и запазите мозъка млад, трябва да намалите нивата на кортизол в тялото си.

Постигнете и поддържайте бистър ум

Можете да намалите нивата на кортизол в организма чрез намаляване на стреса. Има прости, но ефективни идеи, за да намалите стреса: Използвайте дихателни техники. Излейте вашия проблем: изписването или говоренето за вашите проблеми също е ефективно управление на стреса. Правете любимото си нещо. Погрижете се за себе си: яжте здравословна диета и правете упражнения. Не забравяйте мултивитамините и антиоксидантите. Здравото тяло и умът вървят ръка за ръка”, завършва доктор Sears.

 

ВАША ИЛИАНА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *