НЯКОЛКО ПРИЧИНИ, КОИТО ВИ ПРЕЧАТ ДА ОТСЛАБНЕТЕ

 

Спите твърде малко или твърде много 

Проблемите със съня могат да предизвикат повишаване на теглото.

Понякога наддаваме на тегло по изненадващи причини. Един от всеки четирима американци не спи достатъчно. Може да се окаже, че липсващият сън допринася за епидемията от затлъстяване.

Десетки проучвания са търсили връзка между затлъстяването в детството и съня и повечето са открили такава близост:  но не е известно дали наднорменото тегло затруднява съня или сънят причинява затлъстяване.

Други проучвания разглеждат възрастни с наднормено тегло. Тези резултати също предполагат връзка между увеличаването на теглото и получаването на повече от девет часа или по-малко от пет часа сън. Може да се стигне до хормоните. Хормоните, свързани с апетита и изгарянето на калории – лептин и грелин – са засегнати от моделите на съня. Освен това, хората, които спят по-малко, се чувстват изтощени, което прави спортуването по-малко вероятно. Каквото и да е причината, би било добре да работите по хигиената на съня, ако имате проблеми със загубата на тегло.

Разчитате  твърде много на водата

Пиенето на вода е добре за тялото ви. Но пиенето на повече от необходимото вода, за да се преборите с жаждата, често се изтъква като чудотворен трик за загуба на тегло. Обаче, малко са доказателствата, че това работи. Оказва се, че пиенето на вода - било то ледена или стайна - изгаря само малък брой калории. Така че да разчитате на тази схема, за да свалите килограми, няма да ви доведе много далеч.

От друга страна, хората понякога ядат, когато всъщност са жадни. Така че утоляването на жаждата преди похапване не е лоша идея. Също така е по-добре да изберете чаша вода вместо спортна напитка, безалкохолна напитка или карамел лате – всяка напитка с калории ще повлияе на вашето хранене, но от водата няма нужда да се притеснявате.

Твърде много малки ястия

Може да сте чули, че яденето на много, но малки хранения през целия ден поддържа чувството на ситост без допълнителни калории. Но едва ли има научни доказателства в подкрепа на това. Макар и малки, честите хранения изискват много подготовка, а всъщност те могат фактически да доведат до обратен ефект, карайки ви да ядете повече, защото може да се окаже, че ви е трудно да спрете, веднъж започнали да ядете.

Ако искате да подхранвате тялото си по този начин, направете го. Но няма значение дали вашето подбрано, ограничено количество храна се изяжда начесто през целия ден или просто на два или три пъти през деня. Най-важното нещо е да ядете балансирана и в подходящото количество храна.

https://www.medicinenet.com/weight_loss_problems_solutions/article.htm?ecd=mnl_spc_021119

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *