СЪНЯТ КАТО ПРЕВЕНЦИЯ ПРИ РАК И ДРУГИ ПАТОЛОГИЧНИ СЪСТОЯНИЯ

 

Както посочихме, екип от Университета в Тюбинген, ръководен от нашия сънародник Стоян Димитров и Лусиана Беседовски, откри, че сънят може да бъде най-доброто лекарство. В предишната публикация говорихме за това, как сънят влияе на имунната система. Известният  Dr. Joseph Mercola коментира тези впечатляващи резултати и посочва и други здравословни ефекти, които  дълбокият сън неусетно ни подарява, без медикаменти и сложни манипулации. 

И така, скъпи приятели, много по-важно е от навика ни да търсим медицински грижи за щяло и нещяло, да се погрижим за качеството на нашия живот, за храната, физическите упражнения, стреса и, разбира се, качествения и достатъчен сън!

I&V

Димитров посочва също, че много патологични състояния, включително малария и рак, имат по-високи нива на молекули, които инхибират интегриновото активиране, което предполага, че "Този път може да допринесе за имунната супресия, свързана с тези патологии."

Определено ние знаем, че растежът на тумора се ускорява, когато сте лишени от сън. Това преди е било приписвано на потискане на мелатонина, мощен антиоксидант, известен с борбата с рака. Както е отбелязано в клиничния преглед "Мелатонин, нарушение на съня и риск от рак", публикуван през 2009 г.:

"Мелатонинът участва в циркадната регулация и улесняването на съня, в инхибирането на развитието и растежа на рака, както и в повишаването на имунната функция. Хората, като онези, които работят на нощна смяна, които са изложени на светлина през нощта, редовно преживяват биологичен ритъм (т.е. циркаден ритъм), включително промени на циркадните  фази, нощно потискане на мелатонина и нарушения на съня.

Освен това, тези индивиди не само са с подтисната имунна система, но също така са в повишен риск от развитие на различни видове рак. Съществува реципрочно взаимодействие и регулиране между съня и имунната система, съвсем независими от мелатонина.

НАРУШЕНИЯТА НА СЪНЯ МОГАТ ДА ДОВЕДАТ ДО ПОТИСКАНЕ НА ИМУННАТА СИСТЕМА и преминаване към преобладаване на стимулиращите рака цитокини. Някои проучвания показват, че скъсената продължителност на нощния сън е свързана с по-висок риск от развитие на рак на гърдата.

Взаимното подсилване на взаимодействащите циркадни ритми на производството на мелатонин, цикъла на сън/будност и имунната функция може да покаже една нова роля на спокойния, висококачествен сън и, може би още по-важното, ненарушаваната тъмнина като неоценяван по-рано ендогенен механизъм за превенция на рака.“

Връзката сън-стрес-имунен отговор

Други изследвания също показаха колко вътрешна и пряка е връзката между съня и имунната функция. Например, проучване от 1998 г. разкри, че хората, които се будят по време на първия цикъл на сън, също са склонни да имат по-ниски нива на естествени клетки-убийци (NKC).

Като цяло, възрастта на пациента е най-големият определящ фактор за нивото на NKC, но нарушенията на съня са причина за около 12% от разликата в нивото на NKC.

Известно е, че стресът се намесва във функцията на имунната система и е установено, че увеличава чувствителността към обикновена простуда и бавно зарастване на рани. Недостигът на сън е стресов фактор, предизвикващ освобождаване на стрес хормони, и това се смяташе за едно от първите проучвания, осигуряващи преки доказателства, свързващи съня със стрес-имунната връзка при човека.

Според други изследвания дълбокият сън укрепва имунологичните спомени на вече срещани патогени. По този начин вашата имунна система е в състояние да постигне много по-бърз и по-ефективен отговор, когато антиген се срещне втори път.

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2019/02/28/how-proper-sleep-lowers-infection.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20190228Z2&et_cid=DM270343&et_rid=556350727

Written by Dr. Joseph Mercola

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *