ЦИРКАДНИЯТ ЧАСОВНИК Е ТЯСНО СВЪРЗАН С ИМУННАТА ФУНКЦИЯ

 

Вашият циркаден ритъм еволюира стотици поколения, за да приведе физиологията ви в съответствие с околната  среда. Часовникът на тялото ви приема, че както вашите предци, вие спите през нощта и сте буден през деня.

Ако объркате ситуацията чрез лишаване от достатъчно часове сън или ядете в странни часове (по време, когато вашият вътрешен часовник очаква от вас да спите), вие изпращате на тялото си противоречиви сигнали.

На базата на изводите от проучванrs  е лесно да се види как една компрометирана циркадна система – поради нездравословни модели на сън – може да доведе до толкова много различни видове заболявания,тъй като правилната клетъчна функция и обмяната на веществата са от съществено значение за оптималното здраве като цяло.

I&V

Проучване, публикувано през 2012 г., установи, че циркадните часовници на мишки контролират основен ген на имунната система, който помага на телата им да усещат и отблъскват бактерии и вируси. Когато нивата на този специфичен ген, наречен toll-like receptor 9 (TLR9), са най-високи, мишките са по-способни да издържат на инфекции.

Интересното е, че когато изследователите предизвикали сепсис, тежестта на заболяването зависило от времето на индукцията. Тежестта е пряко свързана с цикличните промени в TLR9.

Според авторите, това може да помогне да се обясни защо пациенти със сепсис са изложени на по-висок риск от смърт между 02 и 06 часа сутринта. Според автора на проучването д-р Erol Fikrig, професор по епидемиология в Медицинския университет в Йейл:

„Тези открития не само разкриват нова, директна молекулярна връзка между циркадните ритми и имунната система, но и отварят нова парадигма в биологията на цялостния имунен отговор с важни изводи за превенцията и лечението на болестта.

Освен това, пациентите в интензивното отделение често имат нарушени модели на сън, поради шум, нощно излагане на светлина и медикаменти; ще бъде важно да се изследва как тези фактори влияят на нивата на експресия на TLR9 и имунните отговори.“

Други последствия от недостатъчния сън

Като се има предвид ключовата роля, която сънят играе в имунната функция, е лесно да се види колко слаб сън може да се изплъзне навън, засягайки голямо разнообразие от здравословни състояния. Но това не е всичко. Сънят също засяга генната експресия, хормоналната регулация и детоксикацията на мозъка (споменаваме само някои от тях), което допълнително засилва неговото значение.

Освен понижаването на имунната функция, което ви прави по-податливи на инфекции и рак, други здравословни проблеми, свързани с недостатъчния сън, включват, но не се ограничават до:

 

Повишен риск от неврологични проблеми, вариращи от депресия до деменция и болест на Алцхаймер.  Кръвно-мозъчната бариера става по-пропусклива с възрастта, позволявайки на повече токсини да навлязат, позволява по-бързото увреждане на мозъка и това влошаване се смята, че играе важна роля в развитието на болестта на Алцхаймер.

 

Повишен риск от диабет тип 2. Според едно проучване, "прекомерният сън през деня" повишава риска от диабет тип 2 с 56%.

 

Повишен риск от затлъстяване.

 

Повишен риск от високо кръвно налягане, сърдечни удари и сърдечно-съдови заболявания. Проучванията показват, че жените, които имат по-малко от четири часа сън на нощ, удвояват риска си от смърт от сърдечни заболявания. В друго изследване, възрастни, които спели по-малко от пет часа на нощ, имали с 50% повече коронарен калций, признак на приближаващо сърдечно заболяване, отколкото тези, които редовно получавали седем часов нощен сън.

 

Повишен риск от остеопороза.

 

Повишен риск от болки и свързани с болката състояния като фибромиалгия. В едно проучване лошият или недостатъчният нощен сън е най-силният предиктор за болка при възрастни над 50 годишна възраст.

 

Повишена чувствителност към стомашни язви.

 

Нарушена сексуална функция.

 

Повишен риск от депресия и тревожност (включително посттравматично стресово разстройство), шизофрения и самоубийство. Всъщност изследователите не са успели да открият нито едно психично заболяване, при което сънят на пациента да е нормален.

 

Преждевременно стареене чрез намеса в производството на растежен хормон, който обикновено се освобождава от хипофизната жлеза по време на дълбок сън.

 

Повишен риск от смърт по каквато и да е причина. Смъртността от всички причини при тези с хронична инсомния е с 300% по-висока в сравнение с хората без безсъние.

Оптимизирането на съня може да ви помогне да отблъсквате хронични здравни проблеми

 

Няма съмнение, че сънят трябва да бъде приоритет, ако възнамерявате да живеете дълго и здравословно. Всеки, който се бори с хронично заболяване (а това са поне половината от американското възрастно население), би било разумно да приема сериозно съня, тъй като той може да има значително въздействие, не само допринасяйки за здравния проблем, но също и подпомагайки всяка стратегии за здравословен начин на живот.

 

Като общо правило, стремете се да получавате около осем часа сън всяка нощ. Всичко под седем часа наистина започва да влияе на вашето здраве (ако сте възрастен). За мнозина това означава да избягват тенденциите за „нощни бухали“ и да си лягат в разумно време. Ако трябва да станете в 6 ч. сутринта, трябва да имате краен срок за осигуряване на тъмнина от 21.30 или 22 часа, в зависимост от това колко бързо заспивате.

 

Добрата новина е, че има много начини да подобрите шансовете си да спите добре, дори ако в момента се борите с проблема.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *