ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА…

Iliana_BookCover-210x300-1-210x300

L. Baker посочва един нов ракурс по темата с раждаемостта.  Мултимилионната индустрия, свързана с безплодието, предлага огромен списък от скъпи и често агресивни тестове и процедури, за да помогнат на двойките, които имат трудности при зачеването. Но сега нов систематичен преглед на учени от Нова Зеландия,  публикуван в The Cochrane Library, предоставя доказателства, че природната терапия може да бъде решение на проблемите с плодовитостта при много мъже. Проучването установи, че мъже, които приемат антиоксидантни хранителни добавки, имат значително по-голяма вероятност да създадат свое потомство, отколкото мъжете, които не приемат добавки. 

“Когато се опитвате да заченете, като част от репродуктивната програма е препоръчително да се насърчат мъжете да приемат антиоксидантни добавки за подобряване на шансовете на техните партньорки от забременяване”, каза изследователката Marian Showell, в изявление на медиите. 

Ще приключа темата за антиоксидантите с мнението на един изключително ерудиран лекар – Dr. James Chappell, който обогатява информацията за жизненоважната роля на антиоксидантите за постигане на оптимално здраве и дълголетие.

В идеалния случай, казва той, най-добрият начин за постигане на оптимално здраве и дълголетие е да се приложи принципа: спрете да правите всички неща, за които е известно, че причиняват болести и започнете да правите всички неща, за които е известно, че стимулират здравето. Това включва, но не се ограничава до: избягване на всички нездравословни храна и течности, ядене на органични пресни храни, дишане на чист въздух, пиене на чиста вода, носене на дрехи от естествени тъкани, живеене и работа в екологично здрави домове и сгради, ежедневно  упражняване и релаксиране, прощаване на непростимото и да не се приема животът толкова на сериозно, че всичко да се превръща в стресиращ фактор. Разбира се, в тези времена това изглежда невъзможно за постигане, обаче, както ще прочетете, има много неща, които може да се направят дори и в нашия хаотичен и токсичен свят.

Ако приемем, че ще правим най-доброто, което може да се направи с изглаждането на несъответствията между начина на живот и здравето, първата стъпка за постигане на оптимално здраве е редовната детоксикация. Също както със смяната на чаршафите, миенето на чиниите след хранене или изкореняването на плевелите в градината, периодично (и редовно), е необходимо, трябва да се избавяме от всички познати и непознати токсини, които получаваме от нашата храна, въздуха, течностите и околната среда. Интересното е, че ако ние доброволно не се  детоксифицираме редовно, тялото ще го направи вместо нас. И това са известните токсемични кризи или това, което обикновено се нарича  настинка или грип.

Фактът е, че всъщност ние не настиваме, не хващаме настинка. Ние всъщност си я “заработваме”, докарваме си я и след това се отърваваме от нея. Когато токсините се натрупват, те не само потискат имунната система, те привличат чистачите: бактерии, вируси, гъбички и паразити. Тъй като тези (подходящи) патогени нахлуват и се размножават, с това предизвикват симптоми на болки, болезненост, висока температура, хрема, диария, гадене, изпотяване и т.н. Тези симптоми отразяват един опит от страна на организма да елиминира токсините и нашествениците.

Основен фактор за боледуване и преждевременно остаряване е потисната имунна система и/или намаляването на клетъчната функционалност, причинени от оксидативното разлагане или от увреждането от свободните радикали. Свободните радикали са високо реактивен химикал или молекула, която често съдържа кислород и може да увреди клетъчните компоненти като ДНК или други части на клетката. Всяка молекула, която може да причини окисдативно увреждане или разпадане на клетка или тъкан, може да бъде наречена свободен радикал. Токсините от всякакъв източник: дим, медикаменти (по лекарско предписание или не), алкохол или химичните вещества, открити в нашата храна, течности, въздух, дрехи и околната среда, може да допринесе за натрупване на свободни радикали в организма.

Ключът е да се спрат клетъчните увреждания и да започне процес на тяхното възстановяване. Доскоро това се смяташе за невъзможно. Обаче, ние вече знаем какво е необходимо да се направи, за да се възстанови и да се забави, да се спре и да се обърне процесът на остаряване и боледуване. (Ползващите английски могат с изненада да открият тълкуванието и новия смисъл, който дава Dr. James Chappell, на думата “болест” – “disease“, представена като “dis-ease”).

ВАША ИЛИАНА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *