ПРЕДПИСВАНИТЕ МЕДИКАМЕНТИ МОГАТ ДА СА ПРИЧИНА ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА ТЕГЛОТО

 

Понякога отпусканите по лекарско предписание медикаменти се намесват в някои аспекти на вашето здраве, включително и това. Стероидите могат да попречат на загубата на тегло, тъй като те могат да възпрепятстват метаболизма ви и да ви карат да се чувствате по-гладни.

Антихистамини са друг виновник. Те са причина вашият апетит да нараства. Макар някои антихистамини да са по-отговорни от други, все пак не са провеждани проучвания, показващи паралелни сравнения между антихистамините и чувството на глад, така че докато тези проучвания не бъдат извършени, ще трябва да приложите метода на проба и грешка, ако искате за да избегнете глад и контролирате теглото си.

Менопаузата и увеличаването на теглото

Менопаузата и хормоналните промени, които тя носи, влияе върху женските тела по много начини. И да, допълнителните телесни мазнини често са сред тях. Менопаузата забавя метаболизма, което означава, че през това време жените качват средно по 5 кг.

Освен това менопаузата променя начина, по който тялото разпределя мазнините. По-вероятно е мазнините да се складират около корема, а това има последствия за сърдечно-съдовата система и може да причини инсулинови проблеми.

Дали менопаузата означава, че сте обречени на пълнеене? Въобще не. Диета и физически упражнения все още могат да ви помогнат да отслабнете. Едно проучване проследява 17000 постменопаузални жени и поставя някои от тях на диета, пълна с плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. При онези, които били на диета, ебило три пъти по-вероятно да отслабнат. Нещо повече, те също имали по-рядко горещи вълни. Други изследователи наблюдавали повече от 500 пременопаузални жени и около половината от тях намалили калориите си и увеличили физическата си активност. Тези жени имали по-малки талии средно и било по-вероятно да бъдат на или под началното си тегло след пет години.

Бебето е на път

Жените пълнеят и трябва да напълняват, когато са бременни. Очаква се една здрава, бременна жена да качи около 13 до 18 кг. Ако сте с наднормено тегло или затлъстяване, тези числа трябва да бъдат по-ниски. Ако откриете, че качвате повече от това, има начини да държите тялото си под контрол. Опитайте да се разхождате след хранене. Яжте пресни, цели храни като крехки протеини, пълнозърнести храни, плодове и зеленчуци, които са полезни както за вас, така и за бъдещото ви бебе. Има и много физически упражнения, които са здравословни за очакващите майки, въпреки че има и такива, които трябва да се избягват, затова обсъдете това с вашия лекар, преди да започнете нова практика.

Осланянето на вдигане на тежести

Няма нищо лошо в скулптурирането на тялото или в изграждането на мускули чрез силова тренировка. Но ако вашата стратегия за отслабване разчита на вдигане на тежести, може да сте разочаровани.

Има два вида упражнения. Едната е аеробна и включва дейности, предназначени сърцето ви да бие по-бързо в продължение на по-дълъг период от време, като колоездене, ходене, гребане, бягане и скачане на въже. Другата е анаеробна, при която тренирате с висока интензивност за кратък период от време, при което сърцето ви бие още по-интензивно. При тези дейности тялото се представя по-добре при кратки напъни и се включва вдигане на тежести.

Изследванията са склонни да потвърдят, че за изгаряне на мазнините аеробните упражнения са ясен победител. Те поддържат сърдечната честота за по-голяма продължителност, което води до повече изгаряне на енергия и това е равно на загуба на тегло. Анаеробните упражнения също помагат, но не толкова. Така че и двете упражнения са добри за вас, но те обслужват различни цели. Ако изберете силови тренировки, пропускате изгарящите мазнините сърдечно-съдови тренировки.

https://www.medicinenet.com/weight_loss_problems_solutions/article.htm?ecd=mnl_spc_021119

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *