ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА…

 

 

Разглеждането на храната като фактор, който може както да увреди и затрудни нормалното функциониране на организма, така  и от друга страна да подпомогне и подкрепи заложените в него механизми на самовъзстановяване и самолечение, е един полезен подход, чиято цел е да ни приучи да анализираме и подхождаме с необходимата отговорност при този избор заради доказано мощното му въздействие върху нашия организъм. Това право на избор никой не може да ни отнеме. То е наше!

В противен случай, докато продължаваме да пренебрегваме ролята на храната за нашето здраве, каквито и усилия да полагаме за поддържането и възстановяването му, ще се окажат недостатъчни или безполезни.  Съвсем логично е да изучаваме храната си от гледна точка на това, дали би могла да дебалансира организма ни или да ни енергизира и да ни кара да се чувстваме превъзходно. Това е и най-прекият път да се научим да “чуваме” тялото си, да разбираме езика, на който ни говори и да разгадаваме правилно сигналите (симптомите), които ни изпраща. Знаете ли колко прекрасно се чувствам, когато започвам деня си с вода, алое и хранителните ми добавки! А постепенно, с внедряването на монодиетите усетих, че най-добре се чувствам в дните от седмицата, в които съм само на вода плюс всичките  добавки. Повярвайте, усещането, че организмът ми функционира перфектно, е още по-осезателно.

 

Ето защо, дори и само провокативно, си струва да се замислим върху храната (сервирана с любов и ритуално старание на трапезата ни и често приемана като “единственото удоволствие”) от гледна точка на последствията, до които води.

 

Нека разгледаме влиянието на месото, което представлява основен елемент от храната ни. G.Dupont  посочва, че средният индиец консумира 5 кг месо годишно и има по-добро здраве от западняка на същата възраст. Американецът изяжда 123 кг месо годишно. А е известно, че зеленчуците съдържат една стотна от количеството на замърсителите, намиращи се в месото.

 

Едно изследване сред 91 000 медицински сестри показва, че рискът от рак на гърдата може да бъде намален наполовина просто с намаляване консумацията на червено месо. При редовна консумация на омега-3 рискът намалява до 50%.

 

Mike Adams в статията си “Processed Meat” казва, че Световният Фонд за Ракови Изследвания препоръчва на ВСИЧКИ потребители да избягват консумирането на преработени меса през целия си живот! Защо? Защото съдържат химически прибавки, за които се знае, че значително повишават риска от различни видове рак, включително колоректален рак, рак на гърдата, простатата, панкреаса, левкемия, мозъчни тумори и много други.

 

В Diet And Cancer Report на Световния Фонд за Ракови Изследвания се препоръчва: Избягвайте всички подсладени безалкохолни напитки. Правете физически упражнения поне 30 минути дневно. Поддържайте добра фигура без да сваляте под нормалното тегло. Ограничете консумацията на ВСИЧКИ меса (дори прясното месо). Старайте се да кърмите бебето поне през първите 6 месеца, избягвайки изкуствените бебешки храни.

 

Препоръката на Световният Фонд за Ракови Изследвания да се избягват всички преработени месни продукти, казва Mike, е огромна крачка в правилната посока. За първи път международно призната организация за рака е намерила смелост да направи частично изявление за опасностите за здравето, които крият химикалите, намерени в преработените месни продукти.

 

След редица публични срещи, продължава Mike в цитираната статия, разбрах, че много хора наистина не знаят разликата между преработено и непреработено месо (“свежо” месо). Ето разликата: прясното месо най-често е съставка, компонент. Прясното месо обикновено е охладено или замразено и има много кратък живот на щанда. Опаковано е по обикновен начин, без модно лого и цветни надписи.

 

Преработеното месо има много съставки (от тях три са най-използваните)  и обикновено е пакетирано за дълготрайно излагане по рафтовете. Този продукт почти винаги съдържа натриев нитрит (sodium nitrite) – един от най-опасните химикали, причиняваща рак прибавка, която преработвателните компании използват за стабилизиране цвета на месото, така че техните продукти да придобият ярък, червен, “свежо изглеждащ” цвят.

 

Мононатриев глутамат (MSG) е вторият опасен химикал, открит в почти всички преработени месни продукти. MSG е свързан с неврологични разстройства като мигрена, главоболие, Алцхаймер, загуба на контрола върху апетита, затлъстяване и много други сериозни здравословни проблеми. Производителите използват MSG, за да добавят приятен вкус на “мъртвите” преработени месни продукти.

 

Третата съставка, използвана от производителите, е преработената сол. Тя  прави вкуса на месото по-интересен, по-пикантен, но същевременно причинява хранителни проблеми и високо кръвно налягане.

 

Като че ли това не стига, ами освен тези три химически прибавки преработените меса съдържат също и наситени животински мазнини, които често са замърсени с тежки метали, пестицидни остатъци и други опасни вещества.

 

Ако си мислим, че безопасната алтернатива на месото са млякото и млечните продукти, трябва да обърнем внимание на изнесените факти. Много автори съветват млечните продукти да бъдат  отбягвани. В интерес на истината, киселото мляко не е отричано така строго, както прясното мляко, сиренето, кашкавала.

ВАША ИЛИАНА

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *