ТОЗИ СЪВЕТ БИ МОГЪЛ ДА ВИ УБИЕ!

 

3823-8147-2

Скъпи приятели,

По пощата получихме една статия от д-р Ал Сиърс, която ме заинтригува. Дано бъде интересна и полезна и за вас, още повече че тя предлага алтернатива на една вече  трайно утвърдена медицинска парадигма.

Ваша Илиана Веселинова

Според Американската кардиологична асоциация натрият в солта повишава кръвното налягане, увеличава риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Но най-новата наука казва друго ...

Британски преглед на 34 клинични проучвания показа, че намаляването на солта само леко намалява кръвното налягане за хората с хипертония.

А едно ново проучване в The Lancet установи, че някои диети с ниско съдържание на сол биха ви поставили в ПО-ГОЛЯМ риск от сърдечно заболяване и смърт.

Изследователите са анализирали данни от 133 118 души. Те искаха да видят дали има връзка между високия натрий и инфаркти, инсулти и смърт.

Резултатите бяха изненадващи. При хората на "здравословни" ниско-солеви диети било ПО-ВЕРОЯТНО да получат сърдечни пристъпи, инсулти и смърт, отколкото тези, които имали умерено количество натрий в диетата си.

За мен това има смисъл. Вижте, солта съдържа жизненоважни минерали, от които тялото ви се нуждае. Затова тя присъства във всичките ви телесни течности - от кръвта до лимфата, изпотявате се, имате сълзи. Това е толкова важно, че една област на езика ви е предназначена само за този вкус.

Солта е пълна с електролити, които спомагат за поддържането на баланса на течностите и нервните импулси. Те помагат на вашата система да изпраща съобщения до и от мозъка.

Диетолози-гурута в правителството казват, че трябва да поемате по-малко от 2300 mg натрий на ден. Това е една чаена лъжичка сол. За повечето хора това не е достатъчно.

На моите пациенти аз казвам, че най-безопасният диапазон е от 2500 до 5000 mg натрий на ден. Но също така им казвам, че не е нужно да се тревожат относно изчисляването на милиграмите.

Най-лесният начин да сте сигурни, че не превишите безопасните граници, е да спрете да ядете преработени храни. Храните с най-високи нива на натрий са хляб, зърнени храни, замразени ястия, консервирано, обработено месо, пица и консервирани супи.

И вместо да ограничавате или премахвате солта при готвенето и на масата, съветвам всички мои пациенти да преминат към качествена нерафинирана морска сол.

Солта, която откривате в повечето храни днес, дори не е близо до това, което е създала природата. Аз я наричам "франкенсол". Тя е избелена и рафинирана. Също така съдържа MSG, захар, алуминий и остатъчни химикали от преработката.

Но необработената автентична морска сол има от 40% до 57% по-малко натрий, в сравнение с обработената сол. Освен това съдържа до 80 минерала и микроелементи, включително калций, магнезий, калий, фосфор, селен, мед, желязо и цинк. Вашето тяло използва тези минерали, за да формира витамини, ензими и протеини.

Аз харесвам Келтската морска сол, Хималайската розова морска сол или Redmond Real Salt. Можете да ги намерите във висококачествени супермаркети или в интернет.

За да сте сигурни, че получавате всички микроелементи и минерали, от които се нуждаете в правилните пропорции, препоръчвам дневна доза солена вода. Тя е наречена sole (so-LAY).

Sole е наситена с морска сол вода. Тя е като природна електролитна напитка. Ето как да я направите:

  1. Напълнете една трета от еднолитров стъклен буркан или кана с морска сол от Хималаите. Напълнете буркана с филтрирана вода до 5 см от горния край.
  2. Разклатете или разбъркайте добре. Покрийте с пластмасова (не метална) капачка. Оставете да престои 24 часа при стайна температура.
  3. След 24 часа проверете дали цялата сол е разтворена. Ако е така, добавете още малко сол. Когато солта вече не се разтваря и пада до дъното, водата е наситена.
  4. Съхранявайте sole под покривало или в шкаф. Тя няма да се развали или да се влоши качеството й.

Всяка сутрин слагайте една чаена лъжичка от sole-сместа в чаша и долейте 240 мл филтрирана или изворна вода в чашата. Пийте я преди закуска.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *