ДЕСИНХРОНИЗАЦИЯТА НА ТЕЛЕСНИТЕ ЧАСОВНИЦИ Е ОСНОВЕН ФАКТОР ЗА ХРОНИЧНАТА БОЛЕСТ

 

Докато главният часовник в мозъка синхронизира вашите телесни функции, за да съответства на 24-часовия цикъл на светлина и тъмнина, всеки орган, всъщност всяка клетка, има свой биологичен часовник. Това са много часовници! Както споменава Fred Turek в едно интервю, това беше доста зашеметяващо откритие. Дори половината от вашите гени да са били под циркаден контрол, те са включвани и изключвани на циклични вълни.

 

Според Fred Turek  един добър начин да онагледим всички тези часовници на тялото, е да си представим всеки часовник на тялото като инструмент в оркестър. Всички те, макар и да имат малко по-различни ритми, са синхронизирани с главния часовник – диригентът в тази аналогия –  мозъкът ви. Когато тези часовници са десинхронизирани, възникват здравни проблеми. Вземете примера с работника на смени: неговият мозък му казва, че след като е нощно време, не трябва да яде.

 

Обаче, тъй като той е спал по време на редовните часове за хранене, той всъщност ще се храни в средата на смяната, което се оказва посред нощта. Сега вече панкреасът му е изненадан. Слушайки главния часовник в мозъка, той не очаква храна и следователно не е съвсем готов за тази задача. Въпреки това, когато пристигне храната, панкреасът трябва да освободи инсулин, въпреки конкуриращите се знаци.

 

По същество, наличието на храна изисква панкреасът да пренебрегне сигналите от главния часовник в мозъка, но правейки това, органът (панкреасът) се десинхронизира от главния часовник. Изследванията показват, че всеки един орган в основата си има свой собствен ритъм на активност и почивка – часове на деня или нощта, когато функцията е в своя връх, и часове, когато функцията е най-ниска.

 

Ето защо хората, които консумират основното си хранене по-рано през деня, губят повече килограми от теглото си спрямо онези, които изяждат основното си ядене късно през нощта – 25% повече килограми, което, фактически, е доста значителна разлика.

 

Метаболизмът ви не функционира оптимално късно през нощта, така че консумираните калории не се метаболизират толкова ефективно, колкото по-рано през деня, когато активността на тялото и метаболизмът ви са върхови. Редица други проучвания показват също, че работата на нощни смени повишава риска от затлъстяване. Анализ на 28 проучвания, включващи повече от 270 000 работещи нощна смяна, установи, че те са с 23% по-склонни към затлъстяване, отколкото работниците на дневна смяна.

Рискът от остро заболяване и ефектът на медикаментите също се увеличават и намаляват с цикличната регулярност

Тъй като всеки орган има свой собствен ритъм, рискът от остър здравен проблем, свързан с този орган, както и ефектът на медикаментите, ще се повишават и ще спадат с цикличната регулярност. Например, кръвното ви налягане е свързано с ритъм, който причинява най-рязко повишаване на налягането рано сутрин, така че медикаментите за кръвно налягане са най-ефективни, когато се приемат преди дори да станете от леглото.

Също така с 49% е по-голяма вероятността да претърпите инсулт между часовете от 6 часа сутринта до обяд, отколкото по всяко друго време на деня, благодарение на сливането на някои циркадни ритми. Забележително е, че токсичността на даден медикамент може също да варира от 20 до 80% в зависимост от часовете на деня, в които го приемате.

Както отбелязва д-р Клифърд Сапър, професор по неврология в Харвард, "Най-често срещаното погрешно схващане е в това, че хората си мислят, че не трябва да следват правилата на биологията и могат просто да ядат, пият, спят, играят или работят, когато пожелаят."

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2017/11/02/circadian-rhythm-sleep-quality.aspx

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *