КАК ДЕЙСТВИТЕЛНО ДЕЙСТВА БИОЛОГИЧНИЯТ ЧАСОВНИК. СВЕТЛИННОТО ЗАМЪРСЯВАНЕ СЪЩО ПРЕЧИ НА КАЧЕСТВОТО НА СЪНЯ

 

За да се стигне до дъното на това как действително действа биологичният часовник, Хол и Росбаш използвали експеримент върху плодови мушици, първоначално направен от Сиймур Бензър и Роналд Конопка през 70-те години на миналия век. Всъщност последните двама откриват, че мутациите в един ген, наречен просто генетичен период, могат да променят циркадния ритъм на плодните мушици.

Използвайки технологии, които не са били налични през 70-те години, включително рекомбинантна ДНК технология, Хол и Росбаш в крайна сметка успяха да отговорят на въпроса: "Какво точно прави генетичният период?" Както е обяснено в The Guardian:

„Използвайки плодови мушици, екипът е идентифицирал "генетичен период", който кодира протеин вътре в клетката през нощта, който след това се разгражда през деня, в безкраен цикъл на обратна връзка ... Учените са открили, че същият ген съществува и при бозайниците и че е изразен в една малка мозъчна зона, наречена супрахиазматично ядро, или SCN. От едната страна то е свързано с ретината в окото, а от другата страна се свързва с епифизната жлеза на мозъка, която изпомпва хормона на съня мелатонин.“

 

Йънг, третият учен, който споделя престижната Нобелова награда за физиология или медицина, е отговорен за идентифицирането на друг ген, с който генният период взаимодейства, като по този начин формира един последователен биологичен часовник, който регулира съня, хормоналните нива, метаболизма, поведението и др. За да обобщим, протеинът, кодиран от гена на периода - който се изразява във вашата SCN - се нарича PER. Отново, PER се увеличава през нощта и бавно се разгражда и намалява през деня.

Вторият ген, наречен "вечен ген", кодира протеин, наречен TIM. Този протеин работи в тандем с PER за регулиране на периода на гена във вашата SCN (и следователно на нивото на PER протеин), като по този начин се създава осцилиращ ритъм, който се издига и пада на всеки 24 часа.

Светлинното замърсяване пречи на качеството на съня

 

За съжаление, предизвикателството пред получаването на качествен сън нараства всяка година с произвеждането на нови технологични устройства, които поддържат забавляването ви, когато би било по-добре да спите. Когато сте принудени да бъдете без електричество, като например при къмпингиране или ако захранването спре, спите по-дълбоко и се събуждате по-отпочинали. Важно е да се осъзнае, че светлинните източници през нощта прекъсват циркадния ви часовник и нивата на мелатонин, които са отговорни за това колко дълбоко спите и колко добре се чувствате на следващия ден.

 

Освен електронните екрани, светодиодите и флуоресцентните лампи са особено обезпокояващи поради изолираните върхове на синята светлина, които не са балансирани от червената и близко до инфрачервената светлина. Важно е, че светодиодите могат да насърчат свързаната с възрастта макулна дегенерация, която е водещата причина за слепота.

Крушките с нажежаема жичка, от друга страна, излъчват червени и близки до инфрачервените дължини на вълните и много малко в сините дължини на вълните, което ги прави много по-здравословен вид осветление. Но трябва да се внимава и с интензивността на светлината, така че ако имате твърде ярка светлина с нажежаема жичка, това може да причини проблеми. Колкото по-слаба е светлината, още по-добре след залез слънце, осветлението на свещи е идеалното.

Запомнете, че е важно да се изложите на ярка слънчева светлина сутрин и/или около обяд, за да „настроите“ своя главен часовник и да избягвате синята светлина след залез слънце по същата причина. Също така трябва съзнателно да избягвате проникването на светлина по време на сън. Проучване разкрива, че дори слабо избягане на светлина по време на сън може да засегне вашата познавателна функция на следващия ден, така че в идеалния случай използвайте плътни завеси или маска за очи.

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2017/11/02/circadian-rhythm-sleep-quality.aspx

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *