НЯКОЛКО СЪВЕТА ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА ВАШИЯ СЪН

 

  1. Спете в пълна тъмнина или възможно най-близо до нея. Дори и най-малката част от светлината може да наруши производството на меланонин и серотонин, като по този начин наруши цикъла на сън. Дори и най-малкото сияние от екрана на часовника ви има потенциал да пречи на съня ви.

Затова затворете вратата на спалнята си, отървете се от нощните светлини и използвайте  дебели завеси. Ако нюансите са извън бюджета ви, използвайте добре прилепваща маска за очи. Въздържайте се от включване на светлината изобщо през нощта, дори когато ставате, за да отидете в банята. Ако трябва да имате някаква нощна светлина, използвайте червена крушка.

  1. Дръжте температурата в спалнята ви не по-висока от 70 градуса F (21 С) . Изследванията показват, че оптималната стайна температура за сън е между 60 и 68 градуса F (16 -20 С)

Поддържането на охладителя или по-горещата стая може да доведе до неспокоен сън. Когато спите, вътрешната температура на тялото спада до най-ниското си ниво, обикновено около четири часа след като заспите. Учените смятат, че по-хладната спалня може да бъде най-благоприятна за сън, тъй като тя имитира естествения спад на температурата на тялото.

  1. Спете  голи. Нещо толкова просто като да спите голи може да свърши работа, ако не искате да намалите температурата на климатика. Една от установените ползи е подобрено качество на съня, отчасти чрез предотвратяване на прегряването.

Едно проучване показва, че разликата в температурата на повърхността на кожата е едва  0,4 градуса С, което води до по-здрав сън. Проучванията показват също, че спането  голи има няколко други ползи за здравето, включително подобрен метаболизъм и кръвна циркулация.

  1. Справете се със звуковото замърсяване. Както температурата и светлината, звукът може да бъде разрушителен фактор, който ви държи буден. Един евтин чифт тапи за уши може да елиминира повечето шумове.
  2. Премахнете електрическите и електромагнитните полета (ЕМП) в спалнята си. Те могат да нарушат производството на меланонин и серотонин в епифизната жлеза и имат значителен принос за митохондриални увреждания и дисфункция, която е в основата на почти всички хронични заболявания.

Експозицията на ЕМП също е свързана с невронални промени, които засягат паметта и способността ви да учите. ЕМП увреждат митохондриите на тялото, като произвеждат прекомерни оксидативни увреждания, така че експозицията на ЕМП  всяка нощ, може да причини или допринесе за почти всяко хронично заболяване, включително преждевременно стареене.

В идеалния случай изключете електричеството в спалнята си, като издърпате прекъсвача преди сън. Ако имате съседи от другата страна на стената, пода или тавана, помислете за инсталиране на клетка Фарадей (медна и / или сребърна резба) около леглото. Ако живеете на високи етажи и имате съседи под вас, поставете устройството Фарадей на пода под леглото си. Това може значително да подобри качеството на съня Ви.

Въпреки това, дори ако напълно изключите електричеството в спалнята си, 2 от 3 души все още ще имат електрифицирани стаи. Това се случи с мен и когато използвах сложни измервания на напрежението, успях да открия това.

Това е резултат от прехвърлянето на електрически полета (без електричество) в дома ви от електроразпределителната компания и разпространение в дома ви. Това може да бъде отстранено с някои ефективни видове екраниране на бои, които след това се заземяват, за да образуват клетка Фарадей, която спира полетата да влизат в спалнята ви.

  1. Изключете Wi-Fi през нощта. Друга много важна стъпка е да изключите Wi-Fi през нощта. Най-добре би било да укрепите дома си, така че да нямате Wi-Fi 24/7 във вашия дом, но осъзнавам, че много от тях не желаят или не могат да предприемат тази стъпка. Важно е да осъзнаете, че Wi-Fi във вашия дом е почти винаги по-голяма опасност за вас от това, което идва от вашия дом.

Можете да потвърдите това чрез измерване на микровълнови сигнали с уреди да видите каква е експозицията. Факт е, че нямате нужда от Wi-Fi по време на сън, така че това е изцяло ненужна експозиция, която лесно се отстранява чрез изключване.

  1. Преместете алармените часовници и други електрически уреди от леглото си. Ако тези устройства трябва да се използват, дръжте ги колкото е възможно по-далеч от леглото, за предпочитане поне 3 фута. Дръжте мобилния си телефон възможно най-далеч от спалнята си, ако трябва да е включен. Ако го запазите в спалнята си, или го изключете, или го поставете в режим на самолет.
  2. Избягвайте да използвате силни будилници. Много е стресиращо, когато тялото ви внезапно се разтърси. Ако редовно спите достатъчно, алармата може дори да е ненужна.

Алтернативите включват слънчев будилник, който ви събужда, като постепенно увеличавате интензивността на светлината, като по този начин симулирате изгрева на слънцето или говорещия будилник, предназначен за хора с увредено зрение. Използвам последното, тъй като ми позволява да спя в пълна тъмнина. Ако трябва да знам времето, просто натискам голям бутон, а часовникът звучно ми казва времето.

https://articles.mercola.com/sites/articles/archiveнk/2018/03/29/why-do-you-need-sleep.aspx

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *