ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА, ЗАЩИТАВАЩИ КОЖАТА ОТ СЛЪНЦЕТО

 

Ликопенът и бета каротинът също подобряват естествения SPF на кожата

Ликопенът действа и като вътрешен слънцезащитен крем, въпреки че не е толкова защитен като астаксантин. Проучване 10 , 11, публикувано през 2001 г., установи, че доматената паста е спомогнала за защита на лицата със светла кожа с тенденция да изгарят, да добият по-скоро от тен.

Деветнадесет мъже и жени със светла кожа, сини очи и светла коса бяха инструктирани да добавят или 10 грама зехтин или комбинация от 10 грама зехтин плюс 40 грама доматено пюре (около 5 супени лъжици или половин малка кутия). на ежедневната им диета.

Предишната работа на този изследователски екип показа, че приготвянето подобрява бионаличността на ликопен в доматите ; 12 следователно използването на доматено пюре в това изследване. Маслото допълнително улеснява усвояването на организма от хранителното вещество.

По време на 10-седмичното проучване изследователите периодично тестваха толерантността на участниците към слънчева светлина, като облъчваха малък участък от кожата на гърба си със слънчева светлина, за да видят колко време е настъпило зачервяването (еритема).

Само групата на маслиновото масло не е имала промяна в поносимостта в хода на проучването, но онези, които ядоха комбинирано масло и доматено пюре, са имали 40% по-малко зачервяване в края на 10-те седмици в сравнение с първите четири седмици.

Според авторите "данните показват, че е възможно да се постигне защита от еритема, предизвикана от ултравиолетова светлина, чрез поглъщане на обичайно консумиран диетичен източник на ликопен." 13 По подобен начин, систематичен преглед от 2008 г. на проучвания за хранене 14, оценяващи ефективността на бета каротин за защита срещу слънчево изгаряне, заключи, че: \ t

"… (1) добавката на бета-каротин предпазва от слънчеви изгаряния и (2) продължителността на изследването е имало значително влияние върху извършения размер. 0.5 стандартни отклонения с всеки допълнителен месец на добавка.

По този начин хранителните добавки на хора с бета-каротин осигуряват защита срещу слънчево изгаряне в зависимост от времето. "

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2019/06/03/nutrients-to-protect-skin-from-summer-sun.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20190603Z2&et_cid=DM292444&et_rid=630833004

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *