ВИТАМИН D НАМАЛЯВА РИСКА ОТ РАК НА КОЖАТА

 

Ако сте като повечето хора, вероятно сте попаднали на заблуден съвет от повечето дерматолози и служители на общественото здравеопазване, да не се излагате на слънце, за да избегнете рак на кожата .

За съжаление, пълното избягване на слънцето е нецелесъобразно, тъй като всъщност може да увеличи риска, а не да го намали. Накратко, витамин D, който тялото ви произвежда в отговор на UVB лъчение, помага да се предпази от меланом. Както е отбелязано в едно проучване на Lancet: 15

Парадоксално е, че работещите на открито имат намален риск от меланом в сравнение с работещите на закрито, което предполага, че хроничното излагане на слънчева светлина може да има защитен ефект.

Оптимизирането на витамин D чрез разумно излагане на слънце също може да помогне да се предпазите от много вътрешни ракови заболявания, смъртните точки от които са много по-големи от меланома. Витамин D също е от решаващо значение за профилактиката на много хронични заболявания и е доказано, че е важен критерий за дълголетие.

Например, шведско проучване 16, публикувано през 2014 г., което е последвало 29 518 възрастни жени до 20 години, открили жени, които избягвали излагането на слънце и солариумите. Те обаче били два пъти по-склонни да умрат в хода на проучването. Изследователите приписват това откритие на защитното влияние на витамин D. Както отбелязват авторите:

"Открихме, че всички обща смъртност е обратно пропорционална на навици излагане на слънце. Смъртността сред избягващите  излагането на слънце е близо два пъти по-висок в сравнение с най-висока група излагане на слънце, което води до повишена смъртност с население се дължи на риска от 3%.".

Ключът е да се оптимизира нивото на витамин D, като се избягва слънчевото изгаряне, тъй като слънчевите изгаряния са факторът, който повишава риска от рак на кожата (включително плоскоклетъчен карцином, базално-клетъчен карцином и меланом). Както е отбелязано в една книга от 2009 г. относно синтеза на витамин D срещу развитието на рака: 17

По отношение на ММ [малигнен меланом] многобройни епидемиологични изследвания, анализиращи параметрите на слънчева ултравиолетова експозиция, постоянно съобщават за връзка между развитието на ММ и краткотрайното интензивно UV-излагане, особено при изгарянето в детска възраст.

Убедително е доказано от много изследователи, че честотата на ММ се увеличава с намаляване на географската ширина към екватора. Въпреки това, за разлика от краткотрайната интензивна експозиция, по-хронична по-малко интензивна експозиция не е установена като рисков фактор за развитието на ММ и всъщност в някои проучвания е установено, че е защитна.

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2019/06/03/nutrients-to-protect-skin-from-summer-sun.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20190603Z2&et_cid=DM292444&et_rid=630833004

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *