ЗЕЛЕНИЯТ ЧАЙ ПОМАГА ДА СЕ ПРЕДОТВРАТИ ГЕНЕТИЧНО УВРЕЖДАНЕ НА КОЖАТА, ИЗЛОЖЕНА НА УЛТРАВИОЛЕТОВИ ЛЪЧИ

 

Антиоксидантният епигалокатехин галат (EGCG), открит в зеления чай,   предотвратява генетични увреждания в клетките на кожата, изложени на ултравиолетово лъчение. Проучването, 28, публикувано в The Journal of Nutrition през 2011 г., открива, че жените, които пият напитка с полифеноли от зелен чай (общо съдържание на катехини 1 402 mg), намаляват риска от слънчево изгаряне в сравнение с контролната група. Както се съобщава в това проучване:

"Кожната фотозащита, структурата и функцията са измерени на изходно ниво (wk 0), wk 6 и wk 12. След излагане на кожните участъци на 1.25 минимална еритемална доза на облъчване от соларен симулатор, еритемът, индуциран от UV, намалява значително интервенционна група с 16 и 25% съответно след 6 и 12 седмици.

Положително засегнатите структурни характеристики на кожата включват еластичност, грапавост, лющене, плътност и хомеостаза на водата. В обобщение, полифенолите от зелен чай, доставени в напитка, са показали, че предпазват кожата от вредното ултравиолетово лъчение и спомагат за подобряване на цялостното качество на кожата на жените.

За да увеличите още повече ползите от зеления чай , добавете струя лимонов сок в чашата си. Изследвания 29 показват, че витамин С значително увеличава количеството на катехините от чай, които тялото може да абсорбира. Добавянето на 30 mg аскорбинова киселина (витамин С) към 250 ml чай стимулира възстановяването на EGCG до 56% до 76%, докато обикновено по-малко от 20% от улова на зелен чай остават след храносмилането.

Друго проучване 30, публикувано през 2012 г., потвърди, че растителните полифеноли в зеления чай "проявяват значителни антиоксидантни, химиопрофилактични и имуномодулиращи ефекти в защитата на кожата", като отбелязва, че:

"UVA лъчението е много по-изобилно (90%) и прониква много по-дълбоко в епидермиса и дермата на кожата. Тя е слабо абсорбирана от ДНК, но реагира с други неДНК хромофори, които водят до образуването на ROS, които увреждат ДНК, протеини и липиди в кожата.

Синглетен молекулен кислород, произведен от UVA, цели ДНК база гуанин, произвеждащ 8-оксо-7,8-дихидрогуанин (8-odHG), който е важен маркер за оксидативен стрес… Освен това, стрес сигналите, генерирани от UVR [ултравиолетово лъчение] предизвикват защитни сигнални реакции в клетъчната мембрана, ядрото и митохондриите, които водят до спиране на клетъчния цикъл или апоптоза.

Хроничната и прекомерна ултравиолетова експозиция претоварва и изчерпва тези механизми за защита на кожата. Ето защо, съединения с антиоксидантни и клетъчно-възстановителни възможности са обещаващи допълнения към нашата слънчева защита.

Локалното приложение на EGCG в хидрофилен мехлем демонстрира по-добри фотозащитни свойства в сравнение с оралната консумация при мишки… По-ранни изследвания с използване на GTPP [полифеноли от зелен чай] при мишки намаляват UVR-индуцираната карциногенеза чрез инхибиране на активността на химични туморни инициатори и промотори…

Photoaging е причинена от хронична експозиция на UV. In vitro проучвания с използване на култивирани фибробласти от човешка кожа, предварително третирани с GTPP, показват намаляване на ROS, индуциран с водороден пероксид (H2O2) ... Както е обсъдено в тази статия, GTPPs имат важни антиоксидантни, имуномодулаторни и фотозащитни функции.

Тяхната способност да модулират критичните биохимични функции чрез локални и орални форми правят GTPPs обещаващ кандидат за химиопрофилактика и лечение на болести.

Здравата кожа и естествената защита от слънце са създадени отвътре навън

Както можете да видите, има много начини за подобряване на способността на кожата ви да издържи на слънчевите лъчи, като по този начин ви позволява да получите ползите, без да добавяте много риск. Както споменахме, ключът към предотвратяване на увреждане на кожата и рак на кожата е да се избегне изгарянето.

Веднага след като кожата ви започне да се превръща в най-лекия нюанс на розовото (което ще бъде относително, в зависимост от цвета на основната ви кожа), е време да излезете от слънцето или да си сложите защитно облекло. Препоръчителна е широка шапка за защита на лицето ви по всяко време. По-голямата част от вашето производство на витамин D идва от излагането на големи области от тялото ви, а не от лицето ви.

Допълващ списъка с хранителни вещества, които предпазват кожата от увреждане от слънцето, е астаксантин. Приемането на някъде между 4 mg и 12 mg дневно може да ви позволи да прекарвате много повече време на открито, без да рискувате слънчево изгаряне. Само помнете - ще отнеме няколко седмици, преди ефектите да станат очевидни, затова започнете рано.

Това означава, че оптимизирането на витамин D и приемането на натурален витамин Е могат да допринесат допълнително за естествената защита на слънцето, както и за пиенето на зелен чай или приемането на добавка от ЕКГС.

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2019/06/03/nutrients-to-protect-skin-from-summer-sun.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20190603Z2&et_cid=DM292444&et_rid=630833004

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *