ВИТАМИН Е ИГРАЕ ВАЖНА РОЛЯ ВЪВ ФОТОЗАЩИТАТА, НО ИЗБЕРЕТЕ ВАШАТА ДОБАВКА ВНИМАТЕЛНО

 

Друг витамин, който помага за предотвратяване на увреждане на кожата, свързано със слънцето, е витамин Е, особено в комбинация с витамин С. 18 В статията 19 на информационния център за микроелементи на държавния университет в Орегон се разглеждат многото функции на витамин Е в кожата, отбелязвайки, че "витамин Е може да абсорбира енергията от ултравиолетова светлина. Така той играе важна роля при фотозащита, предотвратявайки увреждането на кожата от свободните радикали, предизвикани от ултравиолетовите лъчи.

Храната е най-добрият ви източник на витамин Е, тъй като храната съдържа комбинация от осем вида витамин Е. Ако използвате добавка, има ключови съображения, които трябва да бъдат взети под внимание. Синтетичният витамин Е (алфа-токоферол) е получен от нефтохимически продукти и има известни токсични ефекти.

Естественият витамин Е включва общо осем различни съединения, а балансът на всичките осем помага за оптимизиране на антиоксидантните му функции. Тези съединения се разделят на две групи молекули, както следва:

1. Токофероли

а.алфа

б.Beta

° С.гама

д.делта

2. Токотриеноли

а.алфа

б.Beta

° С.гама

д.делта

Токоферолите се считат за "истинския" витамин Е и мнозина твърдят, че това е единственият вид, който има ползи за здравето. Част от проблема с токотриенолите е, че те просто не са получили толкова научно внимание. Според мен е безопасно да се предположи, че ще се възползвате от баланса на всичките осем, а не само на един.

Синтетичните добавки на витамин Е обикновено включват само алфа-токоферол, а проучвания 20 , 21, публикувани през 2012 г., заключават, че синтетичните алфа-токофероли, открити в добавките на витамин Е, не осигуряват забележима защита от рак, докато гама и делта токофероли, открити в храни, помагат за предотвратяване на дебелото черво, белия дроб, гърдата и рак на простатата. Имайте предвид, че добавка всъщност няма да ви каже, че е синтетична, така че трябва да знаете какво да търсите на етикета.

  • Синтетичният алфа-токоферол обикновено се изброява с "dl" (т.е. dl-алфа-токоферол)
  • Несинтетичното или естествено полученото обикновено се изброява с "d" (d-алфа-токоферол). Забележете, че когато витамин Е се стабилизира чрез добавяне на янтарна киселина или оцетна киселина, химичното наименование се променя от токоферол към токоферил (например в d-алфа-токоферил сукцинат).
Препоръки за витамин Е

Силно препоръчвам да се избягват синтетични добавки на витамин Е, тъй като е доказано, че имат токсични ефекти в по-големи количества и / или в дългосрочен план. Синтетичният витамин Е също е свързан с повишена прогресия на тумора и ускорен рак на белия дроб при мишки. 22

Така че, ако се откажете за добавка, уверете се, че получавате добре балансирана натурална добавка на витамин Е, а не синтетична добавка. Също така търсете добавка, която не съдържа соеви, соеви нефтени деривати и генетично модифицирани (GE) съставки (някои от най-често срещаните GE съставки в добавките са производни на царевица, соя и семена от памук).

Според научен преглед 23 , 24 , 25, публикуван през 2015 г., едва 21% от изследваните глобални популации имат серумно ниво на витамин Е от 30 микромола на литър (μmol / L) или по-високо, което изглежда е прагът, над който се получават благоприятни ефекти върху здравето. 26

Според доклада 27 "100 години витамини", издаден през 2012 г., публикуван през 2012 г., издаването на 30 μmol / L изисква дневен прием от 15 до 30 mg витамин Е.

Основната причина за такъв широкоразпространен дефицит е, че повечето хора ядат предимно преработена храна , която обикновено не съдържа витамин Е и други важни хранителни вещества.

Освен това, след диета с ниско съдържание на мазнини може да има нежелани странични ефекти от понижаването на нивото на витамин Е, тъй като способността Ви да абсорбира витамин Е, присъстващ в храната, която консумирате, или добавки, които приемате, е влошена. Тъй като витамин Е е мастноразтворим, приемането му с някои здрави мазнини, като кокосово масло или авокадо, ще повиши неговата бионаличност.

 

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2019/06/03/nutrients-to-protect-skin-from-summer-sun.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20190603Z2&et_cid=DM292444&et_rid=630833004

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *