ЗАЩО ТРУПАМЕ ПОВЕЧЕ МАЗНИНИ С ВЪЗРАСТТА?

 

 

maznini-korem

Защо трупаме повече мазнини с възрастта? Хипоталамусът в мозъка контролира вашата система за енергийно равновесие, която по правило поддържа теглото ви постоянно. Това е известно като "генетично зададено". Помислете сега за хипоталамуса като за термостат за регулиране на телесното тегло. Обаче, същото това възпаление, което причинява инсулиновата резистентност, може също да наруши и термостата за контрол на теглото във вашия мозък. Ако това стане, тогава всяка излишна калория, която изяждате, ще се натрупва като допълнителна телесна мазнина.

Обикновено, след 25-годишна възраст всяка година вие натрупвате около 1% от телесното си тегло като допълнителна мазнина. Това изисква само 0.5% промяна в термостата за контрола на теглото в хипоталамуса, за да предизвика това натрупване на мазнини. Това не изглежда много, но ако тежите 80 кг, това означава, че потенциално може да добавите 16 кг допълнителни мазнини за 20 години, освен ако през тези 20 години не следите с ястребово око поеманите калории и не поддържате активна тренировъчна програма. Почти никой не го прави след 25-та си година.

И все пак, въпреки че телесните ви мазнини може да се увеличават, теглото ви може да не се променя през годините, защото вие също така губите мускулна маса. По този начин теглото ви според кантара остава същото. Индикацията е, когато започнете да забелязвате промяна в тялото си чрез напасването на дрехите ви. Ето защо измервания като Индекс на телесната маса (BMI), които са на основата на теглото, са относително лоши маркери на затлъстяване. Щом достигнете 25% телесни мазнини за мъжете или 35% телесни мазнини за жените, можете да се считате за затлъстели, независимо от вашия BMI.

Да си със затлъстяване не означава непременно, че не си здрав

Просто затлъстяването не е непременно нездравословно – дотолкова, доколкото излишната телесна мазнина е подкожна мазнина, а не висцерална (т.е. коремна тлъстина). Доколкото има значителна биологична полза от подкожната мазнина при жените заради бременност, тя има малък неблагоприятен ефект върху метаболитното здраве. Това е причината около 15% от затлъстелите хора да попадат в категорията "метаболитно здрави със затлъстяване".

И обратното, докато достигането до такова състояние може да звучи добре, то „биреният корем“ не е здравословен. Когато започнете да виждате натрупване на мазнини в областта на корема, вие имате висцерална тлъстина, често наричана "бирено коремче". Висцералната  мастна тъкан, за разлика от подкожната мазнина, не е нищо друго, освен вредна  за здравето. По-специално, колкото е по-високо нивото на висцералните мазнини, толкова по-вероятно ще развиете хронични заболявания, като метаболитен синдром (предиабет), чернодробна стеатоза, диабет и сърдечно-съдови заболявания. Каква е причината с напредването на възрастта да натрупвате висцерални вместо подкожни мазнини? Точният отговор е: комбинацията от хормони и възпаление.

По Dr.  Sears

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *