ХРАНИТЕ С ВИСОКО СЪДЪРЖАНИЕ НА ФИБРИ МОГАТ ДА ОСИГУРЯТ ДЪЛГОТРАЙНИ ПОЛЗИ

 

Научете повече за това, което фибрите могат да предложат и кои храни са най-добрите (и най-лошите) опции, които да помогнат за увеличаване приема на фибри.

Тялото се нуждае от комбинация от витамини, минерали и хранителни вещества, за да поддържа цялостната си функция, да подобрява и поддържа органи и системи, както и да ни предпазва от инфекциите и болестите. Фибрите са едни от най-препоръчителните хранителни вещества, което изобщо не е изненадващо, тъй като изследванията са го свързвали с положителни въздействия към различни части на тялото като чревния тракт, храносмилателната система, мозъка и сърцето.

За съжаление, много хора по света консумират недостатъчно количество фибри, без да са наясно с потенциалните последици за здравето, ако нивата в тялото им са твърде ниски.

Какво представляват фибрите?

Фибрите са хранителни вещества на растителна основа, които осигуряват жизненоважни ползи за здравето. Понякога наричани груба храна, фибрите са въглехидрат, който не се разгражда в смилаеми захарни молекули. Те обикновено се движат сравнително непокътнати през чревния тракт на тялото и могат да бъдат категоризирани като:

 • Разтворими фибри - разтварят се във вода и след това стават гелоподобно вещество. Примерите включват смоли, пектини и лепкави вещества.
 • Неразтворими фибри. Когато влязат в тялото, този вид фибри запазват формата си и не се разтварят. Известни неразтворими фибри включват хемицелулоза, целулоза и лигнин.

Защо храните с високи нива на фибри са от значение?

Както разтворимите, така и неразтворимите фибри са свързани с ценни ползи за здравето:

 

 • Помагат за оптимизиране на нивата на холестерола, като предотвратяват разграждането и усвояването на холестерол от храната
 • Забавят скоростта, с която се смилат хранителните вещества
 • Помагат за стабилизиране на нивата на кръвната захар и предотвратяване на скокове в нивата на кръвната захар
 • Помагат на пациентите с диабет чрез промяна на хормоналните сигнали, забавяне на абсорбцията на хранителни вещества и промяна на ферментацията, която настъпва в дебелото черво
 • Хранят полезните бактерии в червата ви
 • Намаляват времето, през което храната прекарва в дебелото черво и съдействат за отстраняването й
 • Подобряват здравето на кожата чрез отстраняване на дрожди и гъбички от тялото, като предпазват от изхвърляне през кожата, където могат да причинят акне или обриви
 • Подпомагат ситостта и загубата на тегло. Когато микробите в храносмилателната система преработват фибри, се освобождава късоверижна мастна киселина, наречена ацетат, която достига от стомаха до хипоталамуса в мозъка, за да ви сигнализира да спрете да ядете.
 • Подобряват цикъла на сън-събуждане, тъй като диетични пребиотици в богатите на фибри храни доказано са оказали значителен ефект върху REM (бързото движение на очите) и Не-REM цикъла на сън.

https://articles.mercola.com/high-fiber-foods.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=secon&utm_campaign=20190419Z2&et_cid=DM281475&et_rid=595092632

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *