ДРУГИ ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО ОТ КОЛАГЕНА. КОЛАГЕН И ЖЕЛАТИН

 

Доказано е също, че колагенът придава други ценни ползи за здравето, не само изброените:

  • Намаляване на ставите и скованост 20
  • Подобряване на заздравяването на рани 21 , 22
  • Подобряване на кръвното налягане и намаляване на сърдечно-съдови увреждания 23
  • Подобряване на глюкозния толеранс 24
  • Укрепване на костите 25 , 26 и подобряване на остеопорозата 27

Някои от ползите от колагена могат да се дължат и на съдържащия се глицин. Докато колагенът съдържа 20 аминокиселини, глицинът е един от трите преобладаващи. 28 Глицин (и колаген, като източник на глицин) инхибира консумацията на NADPH, като по този начин намалява възпалението и окислителното увреждане в тялото.

NADPH или никотинамид аденин динуклеотид фосфат се използва като редукционен резервоар от електрони за презареждане на антиоксиданти, след като те се окисляват. NADPH също е необходим, за да направите стероидните хормони и мазнини.

Както е обсъдено в предишната статия за NADPH , добавката на глицин може да бъде полезна за превенция и / или лечение на метаболитен синдром, усложнения от диабет, сърдечна хипертрофия и алкохолни и безалкохолни чернодробни нарушения.

Колаген срещу желатин

Желатин 29 е основна съставка в палео-базирани диети. Разликата между колаген и желатин е, че колагенът е суровината, а желатинът е това, което получавате, когато готвите колаген. 30

Ако някога сте правили домашно костен бульон , ще откриете, че той образува слой от желатин на върха, когато се охлади. Това е колагенът от костите и хрущяла, който се е превърнал в желатин, страхотен суперхрана.

Всъщност, правенето на собствения си костен бульон от костите на органично хранене с трева или животни е един от най-добрите (и най-евтините) начини за получаване на здрав колаген във вашата диета.

От друга страна, хидролизираният колаген (наричан още колагенов хидролизат) изисква по-интензивна обработка и не може да се произвежда вкъщи. Тази обработка също е един от най-значимите му недостатъци.

Вероятно никога няма да намерите органичен хидролизиран колаген на пазара, защото той често е страничен продукт от кожарската промишленост. Когато видите, че продуктът е направен от кожи, най-добре е да задавате въпроси за това как този колаген се отстранява от кожите. Много преработвателни предприятия използват сярна киселина и хромови соли по време на преработката.

Хидролизираният колаген и желатин са подобни, но не са идентични. Докато и двата продукта съдържат едни и същи аминокиселини, те имат различни химични свойства и поради това се различават по начина, по който можете да ги използвате. Например:

Както желатинът, така и хидролизираният колаген притежават чревно-лечебни свойства (поради което те са основна част от диетата с GAPS), подпомагат храносмилането, намаляват възпалението и възстановяват чревната ви лигавица, 31 въпреки че хидролизираният колаген е по-лесно смилаем.

Тъй като хидролизираният колаген се разгражда на по-малки компоненти, той може да се разтвори в студени и горещи течности, докато желатинът се разтваря само в гореща течност. И тъй като хидролизиран колаген няма да се гелира, той не може да се използва като заместител на желатин в съдове като пудинги и сосове.

Внимавайте: Повечето неорганични колагенови добавки са замърсени

Както беше споменато, тестването на храни 32 от Центъра за потребителски уелнес (CWC) през 2017 г. разкри много неорганични продукти на основата на колаген, съдържащи потенциално опасни замърсители, обикновено свързани с операции за хранене на животни (CAFO).

Резултатите показват, че животинските продукти на КАФО се използват редовно за производство на неорганични продукти от колаген, така че за да се избегнат замърсители, би било разумно да се уверите, че е 100% органичен. Въпросният тест разглеждаше осем протеинови продукта от костен бульон и костен бульон, избрани въз основа на тяхната популярност на Amazon.com. Замърсители, за които се твърди, че се срещат в някои от тези продукти, включват: 33

  • Бутилпарабен, ендокринно разрушаващо химично вещество, свързано с намалени нива на тестостерон 34 и ненормална форма, размер и подвижност на сперматозоидите 35 , 36
  • Цикланелат, съдоразширяващо лекарство
  • Нетилмицин, антибиотик

Както беше отбелязано от КХО: 37

„За да се изясни, тези тестове бяха проведени върху небиологични продукти, получени от животни, и в тази категория почти всеки продукт на рафта вероятно ще покаже следи от антибиотици, инсектициди и някои фармакологични лекарства. Те се използват широко в хранителните продукти, базирани на животни, и много от тези химикали остават непокътнати чрез преработка и опаковане. "

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2019/07/15/health-benefits-of-collagen.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20190715Z2&et_cid=DM301501&et_rid=663221868

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *