МЕСТНИТЕ ГОРИ СА НЕЗАМЕНИМИ, НО ИЗЧЕЗВАТ

 

Професор Акира Мияваки, който живее в Токио, е прекарал 50 години в засаждане и възстановяване на местни видове горски системи. Изграждането на малки градски гори е важно, за да се компенсират последиците от застроената среда с нейните бетонови и тротоарни пространства, казва той. Но по-малко от 1% от местните гори сега остават в Япония, така че битката далеч не е спечелена.

В миналото Япония е изсекла масово дърветата, за да направи земеделска земя , само за да открие опустошение, което създава безплодна пустиня, където нищо не би могло да расте. Според документалния филм, децимацията на дърветата, която се е случила в много развити страни, пренебрегва сложното минерално взаимодействие, която съществува между естествените гори и останалата част от околната среда, тъй като желязото е основата на хранителната верига.

Това е "фулвик ацид, който привлича и заключва молекулите на желязото", обяснява професор Кацухико Мацунага, морски химик, включен в "Call Of The Forest". Откъде идва тази киселина? Разлагащите се листа са причината, казва той. Освен това морският живот се нуждае и зависи от минералите, отделяни от естествените гори, както и от азота. Без гори буквално няма риба, предупреждава той.

Местните гори засягат земята, океаните и въздуха

В допълнение към техните земни и морски предимства, дърветата функционират и като "кондензатори", казва Бересфорд-Крьогер - събиране и съхраняване на питейна вода . Например, дърветата от червено дърво, най-високите иглолистни дървета на планетата, участват в решаващ екологичен цикъл с Тихия океан: те улавят мъглата от океана, изтеглят влагата от водоносния пласт (скала, която държи подпочвените води) и след това попълват водоносния хоризонт с кондензация от океанска мъгла.

"Червеното дърво е най-големият жива организъм, който носи въглерод на земята", казва професор Бил Либи, генетик от Калифорнийския университет в Бъркли, който е включен в документалния филм. "Те растат по-бързо, отколкото някога са имали в живота си", но онези, които виждаме днес, всъщност са по-малки и по-малко здрави от секвоите, които нашите предци са изсекли.

Бересфорд-Крьогер казва, че за да покаже своята необятност, ще е нужен цял един град от 13 000 души, за да балансира теглото на дървото от червено дърво, ако бъде поставено в мащаб.

Природата произвежда естествен антидепресант

Почвата в гората също има лечебни сили, според доклад в The Atlantic: "Ако държите влажна почва в продължение на 20 минути", казва Крейг Чалкист, председател на катедра "Психология Изток-Запад" в Калифорнийския институт за интегрални изследвания „почвените бактерии започват да издигат настроението ви. В земята имате всички антидепресанти, които ви трябват. "" 2

Chalquist не е единственият учен, отбелязващ тази допълнителна полза от горите и дърветата. А  според статия в списание Neuroscience 2007, намерените почвени бактерии, наречени Mycobacterium vaccae могат да увеличат серотонина, така че почвата работи по подобен на антидепресант начин : 3

"Ние открихме, че периферната имунна активация с антигени, получени от непатогенни, сапрофитни бактерии, Mycobacterium vaccae, активира специфична подгрупа от серотонергични неврони в междуфазовия участък на дорзалното рапче ядро ​​(DRI) на мишки, измерено чрез количествено определяне на c- Fos-експресия след интратрахеално (12 h) или sc (6 h) приложение на убити от топлина, ултразвуково разрушени M. vaccae, или убити с топлина, непокътнати М. vaccae, съответно ...

Ефектите на имунната активация се свързват с повишаване на метаболизма на серотонина във вентромедиалния префронтален кортекс, което съответства на ефекта на имунното активиране върху мезолимбокортикалните серотонергични системи.

През 2017 г. в списанието се съобщава, че когато мишките са погълнали Mycobacterium vaccae, то също намалява безпокойството: 4

"В това предварително проучване ние показваме, че мишките, хранени с живи M. vaccae преди и по време на лабиринтска задача, показват намаляване на поведението, свързано с тревожност и времето за завършване на лабиринта, когато са тествани на три нива на трудност на лабиринта в продължение на 12 опита за четири седмици. Третираните мишки, получили M. vaccae в своето възнаграждение, са завършили лабиринта два пъти по-бързо от контролите и с намалено поведение, свързано с тревожност.

В поредица от 12 проучвания с лабиринт без експозиция на M. vaccae, третираните мишки продължават да работят по-бързо в лабиринта за първите три опита и с по-малко грешки като цяло, което предполага устойчивост на лечение от около една седмица.

Изследванията в онкологичните лекции дори предполагат, че почвеният компонент може да бъде полезен при лечението на рак: 5

"В това не-плацебо контролирано проучване, SRL172, когато се добавя към стандартната химиотерапия за рак, значително подобрява качеството на живот на пациента, без да се засягат общите времена за оцеляване."

Излагането на дървета може да има други ползи за здравето

Най-широко наблюдавани успокояващи ефекти на дървета също могат да имат биологичен компонент, според изследване, публикувано през 2015 г. в Бюлетин на Националната академия на науките на Съединените американски щати: 6

„Ние показваме на здравите участници, че краткият опит в природата, 90-минутна разходка в естествена среда, намалява както самообсъжданията, така и нервната активност в субгеналния префронтален кортекс (sgPFC), докато 90-минутна разходка в градска среда няма такива ефекти върху самооценката на преживяването или нервната активност.

В други проучвания sgPFC се свързва със самостоятелно насочено поведенческо оттегляне, свързано с преживяемостта в депресирани и здрави индивиди. Това изследване разкрива пътя, по който опитът на природата може да подобри психичното благополучие и предполага, че достъпните природни зони в градските условия могат да бъдат критичен ресурс за психично здраве в нашия бързо урбанизиращ се свят.

Възстановяването от операцията на жлъчния мехур беше дори ускорено, когато пациентите гледаха дървета, според проучване в списание Science: 7

Записите за възстановяване след холецистектомия на пациенти в болница в предградията на Пенсилвания между 1972 и 1981 г. бяха разгледани, за да се определи дали присвояването на стая с изглед на прозореца на естествена среда може да има възстановителни влияния.

Двадесет и три хирургически пациента, назначени в стаи с прозорци, гледащи на естествена сцена, са имали по-кратки следоперативни болнични престоя, получили са по-малко отрицателни оценки в записки на медицинските сестри и са взели по-малко мощни аналгетици от 23 съвпадащи пациенти в подобни стаи с прозорци, гледащи към тухлена сграда. стена ".

Предписание за паркове?

С всички предимства на дърветата и естествените гори, лекарите скоро ще предписват паркове на своите пациенти? Това вече се случва, според доклад в Атлантическия океан. 8 Д-р Робърт Зар, ​​педиатър във Вашингтон, всъщност пише рецепти за паркове:

- Той изважда предпазна подложка и инструкции за драскане - кой парк трябва да посети неговия затлъстял или диабетичен или тревожен или депресиран пациент, в кои дни и колко дълго - като че ли предписва лекарства ...

Zarr е част от малка, но нарастваща група от здравни специалисти, които по същество са медициращи.

Той разчита на сборник от 382 местни парка - продукт на щателно картографиране и оценка на зелените пространства, основани на достъпността, безопасността и удобствата - които той е създал за DC Park Rx, инициатива за обществено здраве. Програмата във Вашингтон беше една от първите в САЩ; сега има поне 150 други.

Предписанията на парка са нискорискова и евтина намеса, която според опита на Зар хората бързо приемат. И разбира се, хората са по-склонни да се движат в парка, отколкото когато гледат телевизия, но може да има нещо повече от това.

Изследователите в Обединеното кралство установяват, че когато хората правят физически дейности в естествени условия вместо "синтетична среда", те изпитват по-малко гняв, умора и тъга. Проучване от 2015 г. в докладите на Националната академия на науките съобщава, че ходенето в парка намалява притока на кръв към част от мозъка, за която изследователите твърдят, че обикновено е свързано с мрачното мислене.

 

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2019/07/13/call-of-the-forest-documentary.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20190713Z2&et_cid=DM299854&et_rid=661842453

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *