ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА…

 

В съвременната ни цивилизация редица фактори водят до свръхпроизводството на свободни радикали. Този процес нараства до степен на оксидативен стрес, който уврежда клетките ни. Противодействието на оксидативния стрес изисква повече антиоксиданти и по този начин се изчерпват резервите (ако има такива) на организма и се задълбочава антиоксидантният дефицит.

Връзката на оксидативния стрес с преждевременното стареене на организма обобщава Teya Skae: Скоростта, с която се оксидираме, е скоростта, с която остаряваме. И тъй като е прекрасно да можем да управляваме процеса на стареене, очевидно темата би трябвало да заеме достойно място в кръга на интересите ни.

Екологичната катастрофа, преработената храна, ескалиращото напрежение в ежедневието ни и други фактори на съвременния начин на живот пораждат свръхпроизводство на свободни радикали, които увреждат клетките, задълбочават  дефицитите и клетъчното гладуване, потискат  имунната защита. В резултат на това непрекъснато се влошава общото здравословно състояние на хората и с лека ръка все по-често посягат към медикаментите, които, наред с непознатите за организма химикали и вредни вещества, допълват нивото на токсичност до изнемога. Огледайте се около вас – колко от вашите близки, познати, колеги, приятели не вземат медикаменти? Или са само на един медикамент? Познавате ли въобще хора, които да не са подвластни на тези фактори? Като че ли черната спирала на ежедневието завихря все повече хора, но за съжаление и все повече млади хора, дори деца....

Майката Природа си е свършила работата – тя ни е дала и механизмите за антиоксидантна защита, предоставила е и своите естествени антиоксидантни средства, които, съгласно замисъла, са били достатъчни, за да не се стига до дефицити. Да, но така е било при нашите предци. Днес, обаче, организмът ни все повече се задъхва под агресивната, постоянна атака на свободните радикали.

Тялото разполага с механизми за неутрализиране на свободните радикали и съответни резерви, които обаче при нормални други условия с възрастта намаляват. Защо казвам  “нормални”? Защото, след като образуването на свободни радикали е естествен продукт от естественото функциониране на организма, логично е да се приеме, че разумната природа може да се справи и за целта е предвидила необходимите средства – естествените, органичните храни, с които да снабдяваме тялото, а то знае как да се справи.

Но днес говорим за екстремни условия, в които се появява свръхпроизводството на свободни радикали. Днес говорим за оксидативен стрес, който съпътства съвременния начин на живот (и хранене), особено на развитите общества. И тук има една особена зависимост – колкото повече се отдалечаваме от природата, толкова повече се приближаваме към живот в болка и страдание, живот, несъвместим със законите на природата и в нарушение на природните закони. И това има цена. Но в повечето случаи начинът на живот е въпрос на личен избор. Следователно, или ще се променим и ще се радваме на нормално здраве и дълголетие, или ще си носим с достойнство последиците от лошия избор и няма да обвиняваме болестите, че “ни нападат” просто, защото са лоши или просто, защото “нямаме късмет”.

Teya Skae в цитираната по-горе статия изброява главните причини за формирането на свободни радикали:
 • Тренировките, особено аеробните или кардио-упражненията, произвеждат много  свободни радикали и предизвикват оксидиране;
 • Яденето на полиненаситени мазнини. (Да, именно онези, които са здравословни!);
 • Консумирането на транс-мазнини, като маргарин и други;
 • Готвенето с мазнини, дори с полиненаситени мазнини и зехтин. Всички мазнини се окисляват;
 • Пушенето;
 • Алкохолът;
 • Липсата на сън;
 • Ежедневните токсини (от храни, пестициди, хербициди, химически вещества и прибавки);
 • Замърсяването (като бензин и изгорели газове);
 • Електромагнитни лъчения, радиация;
 • Стрес - и емоционален, и физически.

Тъй като свободните радикали нанасят планини от щети, засегнатите клетки не могат вече да работят правилно. Тъканите се израждат и болестта настъпва. Именно на излишъка от свободни радикали се позовават  при развитието на сърдечно-съдовите заболявания, болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон и рака. Самото стареене се определя като постепенно натрупване на щети от свободните радикали...

 Ваша Илиана

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *