ЧЕСТАТА УПОТРЕБА НА НЯКОИ ЛЕКАРСТВА МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКА ДЕМЕНЦИЯ

 

Според последната статистика 1 за 2019 г., 14% от американците на възраст 71 или повече години имат някаква форма на деменция. Болестта на Алцхаймер, която е най-тежката и смъртоносна форма на деменция, засяга приблизително 5,8 милиона американци. От тях 81% са над 75-годишна възраст, но приблизително 200 000 са по-млади от 65. Като цяло 1 на 10 възрастни над 65-годишна възраст има деменция на Алцхаймер.

Поради високото разпространение на деменцията и недостига на ефективни конвенционални лечения, профилактиката е от първостепенно значение. Написал съм много статии по тази тема, като подчертах няколко от най-важните стратегии за превенция, включително хранителни препоръки и необходимостта от упражнения , излагане на слънце и избягване на токсини .

Един рисков фактор, който е получил далеч по-малко внимание, е нежеланите лекарствени реакции, върху които ще се съсредоточим тук. Един клас лекарства, за които е показано, че предизвикват голямо безпокойство в това отношение, са антихолинергиците - лекарства, които блокират ацетилхолин, невротрансмитер, който изпълнява важни функции във вашия мозък и периферна и централна нервна система.

Във вашата нервна система той действа както като активатор, така и като инхибитор, 2 което отчасти е причината да се използва в толкова голямо разнообразие от лекарства. Например, ацетилхолинът задейства мускулните контракции и реакциите на болка и участва в регулирането на вашата ендокринна система и REM цикъла на съня.

В мозъка ви е ключов играч в вниманието, концентрацията, 3 , 4 формирането на паметта и консолидацията, 5 поради което именно тези лекарства могат да причинят симптоми, идентични на деменцията.

Ацетилхолиновите блокери могат да предизвикат симптоми на деменция

Антихолинергичните лекарства се предписват при голямо разнообразие от състояния, включително депресия , инконтиненция, диария, виене на свят, болест при движение, безсъние, алергии и епилепсия. 6 , 7 Можете да намерите дълъг списък от антихолинергични лекарства и различните състояния, за които се използват на seniorlist.com. 8 Както е съобщено в статия от юли 2019 г. на KHN.org: 9

„По всякакъв поглед жената, в края на 60-те, изглежда имала тежка деменция. Тя до голяма степен е несъгласувана. Краткотрайната й памет беше ужасна. Не можеше да се съсредоточи върху въпросите, които й задават медицински специалисти.

Но д-р Малаз Бустани, професор по изследвания на застаряването в Медицинския университет в Индиана, подозираше, че може да се случи нещо друго. Пациентът приема Бенадрил за сезонни алергии, друг антихистамин за сърбеж, Серокел (антипсихотично лекарство) за колебания в настроението, както и лекарства за уринарна инконтиненция и стомашно-чревни неразположения.

В различна степен всяко от тези лекарства блокира важен химически пратеник в мозъка, ацетилхолин. Бустани смяташе, че кумулативното въздействие може да доведе до познавателните затруднения на жената. Той беше прав."

Тъй като пациентът беше свален от тези лекарства за период от шест месеца, тя направи това, което изглеждаше "чудотворно" възстановяване; оценките ѝ на изпита за мини-психично състояние преминават от индикация за тежка деменция обратно към нормалното.

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2019/08/01/anticholinergic-medications-and-dementia.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20190801Z2&et_cid=DM304318&et_rid=676319684

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *