ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА…

 

 

МАГНЕЗИЙ

Магнезият и калцият – ръка за ръка, казва Патрик Холфорд. Магнезият действа с калция при поддържане плътността на костите и нервните и мускулните импулси. Средната диета е сравнително богата на калций, но е с дефицит на магнезий, защото млякото, приемано от хората като “главен източник на калций”, не е добър източник на магнезий. Тъй като магнезият си взаимодейства с калция, магнезиевите добавки трябва да се дават само на хора с адекватен прием на калций.

Кой е най-добрият начин за възстановяване на добро ниво на магнезий? Естествено, ако успеете да си осигурявате естествени, чисти, органични храни, те със сигурност са предпочитан метод за получаване на повече магнезий. Но поради все по-ограничените шансове за набавяне на такива храни, добавките са добрата възможност. Една любопитна подробност: шоколадът е също добър източник на магнезий (дефицитът на магнезий обяснява защо някои хора изпитват силен глад за шоколад). Промивките с английска сол  също са много ефективни за попълване нивата на магнезий.

Една доста коментирана тема в новите изследвания,  която ще ви  представя в съкратен вид с поредното проучване на Elizabeth Walling, е че  дефицитът на магнезий се свързва с все по-често диагностицираните състояния като Дефицит на Внимание (ADD) и Дефицит на внимание и хиперактивност (ADHD) при децата:  

Нашите деца са родени в един свят, където тези състояния се диагностицират с ескалираща скорост и набързо се препоръчват фармацевтични медикаменти. Важна стъпка в естественото лечение на ADD и ADHD е да се уверите, че детето ви няма дефицит на магнезий.

Днешните деца са по-предразположени към недостиг на магнезий, отколкото когато и да било преди. Това се случва поради две основни причини:

Стресът. Броят на стресовите фактори в живота на нашите деца е безпрецедентен и нарастват с всяко поколение. Нашите деца са засегнати със стреса от всеки възможен ъгъл. И за деца, които са били диагностицирани с ADD или ADHD, е още по-трудно да се изправят срещу и да се справят със стресовите фактори.

Тъй като магнезият се използва за успокояване на нервната система, на колкото повече стрес са изложени децата, толкова повече магнезий използват телата им. 

Лошото хранене. Храненето на децата днес е пълно с преработени храни, рафинирана захар и хранителни прибавки. Този вид хранене изчерпва магнезия по два начина. Първо, това хранене е с изключително ниско съдържание на магнезий. На второ място, рафинираната захар и хранителните прибавки всъщност реално стресират нервната система и по този начин се стимулира организмът да използва наличния магнезий, за да се опитва да противодейства на това въздействие.

Известно е, че вредните хранителни прибавки и захарта допринасят за ADD и хиперактивност, защото стимулират нервната система и причиняват колебания на кръвната захар. Подобряването на храната е един от най-ефективните начини за справяне с ADD и ADHD при децата. Със замяната на вредните храни с алтернативни питателни храни, можете естествено да увеличите приема на магнезий на вашето детето и в допълнение да му предоставите всички ползи от балансираното хранене.

Как магнезият успокоява симптомите на хиперактивност. Магнезият отпуска ума. Тялото използва магнезий, за да се улесни изпращането на съобщения чрез нервната ни система. Магнезият се използва и за успокояване на нервната система, което е двойно по-важно при деца с хиперактивност. С точното количество на магнезий в тялото децата могат да мислят ясно и да се концентрират по-добре. Магнезият също е ключов фактор в производството на серотонин – важен невротрансмитер, който дава чувство на спокойствие и благополучие. Ниските нива на серотонин са свързани с раздразнителност, промяна в настроението и депресия.

Магнезият отпуска тялото. Магнезият е от съществено значение за облекчаване на мускулни влакна. Без този основен минерал, спазмите и потрепвания са често срещан проблем. Магнезият помага мускулите в тялото се отпуснат и да функционират правилно, без смущения. Когато тялото се чувства спокойно, по-лесно е и за хиперактивните деца да се държат спокойно.

Разбира се, има десетки други ползи за здравето, които идват с получаването на много магнезий. Ето само няколко примера:

  • Магнезият е от съществено значение за регулирането на кръвната захар.

 

  • Помага да се абсорбират и използват други важни минерали и хранителни вещества.

 

  • Активира ензимите, които управляват производство на енергия, усвояването на хранителните вещества, производството на хормон и още много ползи.

 

  • Магнезият е мощен антиоксидант, който предпазва организма от свободните радикали.

Всички тези фактори могат да подобрят цялостното здраве на нашите деца и да подпомогнат справянето със състояния на ADD и хиперактивност, завършва Elizabeth Walling.

ВАША ИЛИАНА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *