КАКВО Е НАРУШИЛО АМЕРИКАНСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И КАК ДА ГО ПОПРАВИМ?

 

За всеки читател е ясно, че проблемите на американското здравеопазване, са всъщност в по-голяма или по-малка степен проблеми на здравеопазването в съвременния свят изобщо. Ние, потребителите на здравни услуги в България, ще можем, особено във време, в което говорим за здравна реформа, да видим проекция на едно бъдещо  състояние, което с много свои основни характеристики, вече трайно е  завоювало терени и у нас. 

I&V

Dr. Marty Makary, професор по хирургия в болница „Джон Хопкинс“ - оценил най-високата болница в САЩ 22 пъти през последните 28 години - написа нова книга „ Цената, която плащаме: Какво е нарушило американското здравеопазване - и как да го поправим. . " Има и магистърска степен по обществено здраве.

През 2013 г. го интервюирах за предишната му книга „ Без отговор: какво болниците няма да ти кажат и как прозрачността може да промени революцията в здравеопазването“ .

В „Цената, която плащаме“, Макари се задълбочава в някои от дълбоко сериозните проблеми в системата на здравеопазването в САЩ, особено във финансирането на нея. През последните 150 години фокусът на повечето болници се измества от обслужване на общността към генериране на печалба и тези две цели често се разминават. Както отбелязва Макари:

"Болниците са създадени като сигурно убежище за болни и ранени от дадена общност, независимо от расата, вероизповеданието или способността да плащат. Това е голямото американско медицинско наследство. Това казва хартата. Повечето болници са били създадени от църкви, финансирани от донори.

Те имаха невероятно чувство за равенство. Кой друг освен клиницисти, лекари, медицински сестри има усет за равенството на хората? Защото сме свидетели и на раждането, и на смъртта ...

Дълбоко съм обезпокоен, че доверието на обществото сега е разрушено от ценообразуването и от неподходящите грижи. Затова реших да напиша тази книга „Цената, която плащаме“…

Има много мнения защо здравеопазването струва толкова много. Продължава масова игра за вината. Исках да се занимавам с медицината и да я обобщя по консумативен начин, така че всеки да може да прочете тази книга ... и да оставя усещането като: "Най-накрая разбирам как работят игрите с пари в медицината".

Както Макари посочва, специални интереси замърсиха сферата на здравеопазването с лоша наука и мръсни сделки. Хранителната пирамида , която подхранва болести, а не здраве, е само един пример. Програмата за печалба също смазва хората под тежестта си.

"Има проучвания, показващи, че една четвърт от пациентите с диабет признават, че са рационализирали инсулина си. Половината жени със стадий 4 рак на гърдата съобщават, че са тормозени от медицински колектори на дългове.

По време на обиколката за тази книга срещнах пациенти, които казваха: „Болен съм и се страхувам да отида в болницата, защото последния път, когато отидох, ме съдиха и ми спечелиха заплатите“, казва Макари.

Патентът за инсулин беше продаден на Университета в Торонто от трите му съизмислители за 1 долар всеки, 1 тъй като те смятаха, че би било неетично да печелят от животоспасяващо откритие. В ръцете на лекарствените компании обаче инсулинът се е превърнал в център за гарантирана печалба, напълно изолиран от доброжелателните намерения на изобретателя за използването на тяхното откритие.

Цената на инсулина се е утроила между 2002 и 2013 г. 2 , 3 и оттогава се е удвоила. 4 В момента трите доминиращи създателите на инсулин, Eli Lilly, Sanofi и на Ново Нордиск - които контролират 96% от пазара на инсулин 5 - всички продават инсулин за приблизително същите цени.

The Washington Post 6 цитира данни на IBM Watson Health, показващи, че марката Lantus на Sanofi отиде от $ 35 на флакон, когато беше въведена през 2001 г., до около $ 270 днес, и Novolog, от Novo Nordisk, който започна от $ 40 на флакон при пускането му през 2001 г., сега се продава за около $ 289. Междувременно, изследване 7 поставя разходите за производството на цяла 12-месечна доставка на аналогов инсулин от 78 до 133 долара на пациент.

Докато производителите на инсулин вдигнаха цените си в заключителна стъпка, повдигайки подозрения за определяне на цените, 8 цената на много други лекарства и лечения може да варира силно от едно място до друго, и Макари вярва, че трябва колективно да искаме прозрачност на цените, за да предотвратим този вид ценообразуване от настъпване.

"Вижте GoodRx" , казва той. "Погледнете стоката, която е направила компанията - простият акт, който ви позволява да намерите цените в реалния свят извън застраховката. Често това е по-малко от това, което този план за обезщетения в аптеката, който може да имате, ви казва да купите."

Хищнически практики изобилстват

В своята книга Макари хвърля светлина върху няколко хищнически практики за фактуриране, които се възползват от болни американци. Например, някои болници ще таксуват пет до 10 пъти по-високата тарифа за услуги, след което да съдят пациенти, които не могат да си позволят подплатените сметки и използват съдебната система като своя агенция за събиране, принуждавайки мнозина да фалират.

„Това ме разяжда [това] ... посредническата индустрия, болниците, [корпоративният интерес] продължава след [пациенти] и ... ги съди в съда, за да гарнират заплатата си, което понякога е заплата с минимална заплата. Видяхме го всичко свърши …

Току-що проведохме проучване 9, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация, което показва, че 36% от болниците във Вирджиния съдят пациенти, а 10% от тях просто ще съдят глупостите от пациентите. Една болница съди 24 000 пациенти в град, който, по данни от преброяването, има само 28 000 души в него ...

Това е най-отчайващата и страшна загуба на нашата мисия в медицината. Това ерозира общественото доверие. Той засяга всеки пациент навсякъде в страната, който изпитва страх. Срещнах пациенти като Уанда Брукс, на която беше направено ненужно сканиране на компютърна томография (CAT), ненужен магнитен резонанс (ЯМР), беше начислено над 8 000 долара, беше изпратен в съда [и] гарниран.

Тя беше самотна майка на две деца и всъщност работи като се грижи за пациентите. Искам да кажа, така ли се отнасяме към нашите? Обърнахме внимание на това. Имаме Национално обществено радио 10 в града, за да разкажем история. Това е на нашия уебсайт RestoringMedicine.org . Със сигурност два дни по-късно от болницата обявиха, че ще спрат да съдят пациенти, както и болницата Методист Льо Бонхур.

Репортерът на ProPublica Венди С. Томас направи история два дни по-късно, след като получиха писмо от мен и моя изследователски екип, което изпратих до главния изпълнителен директор и борда, като им напомнях за тяхната мисия; напомняйки им защо всички ние се заехме със здравеопазването - да се грижим за хората и да помагаме на хората. Сега те ще спрат да съдят пациенти.

Но не бива да се оставя на хората да извикват болници. Нуждаем се от масови усилия, за да кажем: „Можем ли да възстановим медицината към нейната цел да служи на общностите, да помагаме на пациентите, когато те са уязвими и са добри и състрадателни?“ ... Виждате болници, които са добри актьори. Искаме да ги възнаградим. Това наистина се опитвам да направя в книгата.

Това е да се каже проблемът в първата половина на всяка глава, а във втората половина на всяка глава са иноваторите, които нарушават здравеопазването, връщайки медицината в мисията си ... "

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2019/09/08/reinventing-health-care.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20190908Z2&et_cid=DM341277&et_rid=703215983

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *