ПОМИСЛЕТЕ ВЪРХУ ТОВА…

 

Iliana_BookCover-210x300-1-210x300

Стресът, заболяванията, химио и лъчетерапия и други медикаменти, лошият начин на хранене с избора на вредни храни и все по-ограничената консумация на пресни, сурови зеленчуци и плодове – всички тези състояния са сред основните фактори за доближаването на всеки от нас до диагнозата дисбактериоза. Но решаващ фактор за унищожаването на полезните бактерии са популярните и твърде често, според статистиката, използвани антибиотици. Нека ви представя и някои от най-новите проучвания, които могат да ни подскажат как редовното добавяне на пробиотици може да ни избави от неприятните и опасните последици от дефицита на полезни бактерии.  

В обзорната статия на Amelia Bentrup как пробиотиците помагат да се компенсират някои от негативните ефекти на антибиотиците, се казва следното: 

Изследователи от Maimonides Medical Center in Brooklyn, New York подлагат на мета анализ 22 различни проучвания, включващи 3 096 пациента, а изследователи от Beth Israel Deaconess Medical Center в Harvard Medical School анализират данните от 28 изследвания с включени 3 338 пациента и получават аналогични резултати. Обобщените данни говорят, че използването на антибиотици от дълго време се свързва с краткотрайни здравословни проблеми като диария, обриви и стомашни болки. Между 5 и 39 процента от всички пациенти, които са били на антибиотици, са имали диария като усложнение, като пациентите над 65 годишна възраст са в най-висок риск. Също така се подчертава, че широкоспектърните антибиотици носят по-голям риск, отколкото антибиотиците с ограничен спектър, но във всеки случай всички антибиотици съдържат риск, а последствията от  тях могат да продължат до няколко седмици след спирането им.

Вземането на антибиотици, специално на широкоспектърните, убива и добрите и лошите бактерии. Загубата на полезни бактерии увеличава податливостта към стомашно-чревни разстройства.

Изследванията показват, че вземането на пробиотици помага компенсирането на негативните последствия от използването на антибиотици чрез  възстановяването на  полезните бактерии, които са изгубени с вземането на антибиотиците.  Доказана е необходимостта да се заменят изгубените полезни бактерии.  Dr. Steven Shamah  казва, че от 22-те различни проучвания, които неговият екип е наблюдавал, 63 % от пациентите били възрастни и са лекувани с различни пробиотици и благодарение на предпазването с пробиотици рискът от развиването на диария е намален с 60 %. А според паралелното проучване на изследователите от Харвард, пробиотиците са били ефективни в предотвратяването на диария, както при децата, така и при възрастните, независимо от вида на антибиотиците.

ВАША ИЛИАНА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *