КАК ГЛЮКОЗИНОЛАТИТЕ И ИЗОТИАЦИНИТЕ ПОДПОМАГАТ ЗДРАВЕТО

 

В едно интервю Джед Фахей, доктор по медицина, хранителен биохимик, асистент в Медицинския център Джонс Хопкинс, 1 и директор на Центъра за химиопротекция на Кулман, 2 разкрива защо кръстоцветните зеленчуци са такива хранителни скъпоценни камъни.

Фахей (Fahey) прекара последните четири десетилетия от живота си в изследване на растителни съединения и лечебните ползи на зеленчуците. Обширното му обучение включва растителна физиология, хранене на човека, фитохимия и хранителна биохимия.

В началото на 90-те той започва да работи с Пол Талалай, известен фармаколог и учен за профилактика на рака в Джон Хопкинс. Talalay почина през март 2019, на възраст от 95 г. 3

„Превенцията беше доста радикална теория тогава, преди 25 години - казва Фахей , - но с удоволствие обединих усилията си с професор Талалай. През последните 25 работим в тази област и постигнахме немалко.

Опитахме се, както бихме искали да кажем, да материализираме  препоръките, че трябва да ядете повече растения ... Опитахме се да разберем и да представим на обществеността идеите за това как и защо фитохимикалите в растенията ... могат да подобрят нещата здравословно и позволяват на човек да живее по-дълъг живот в пълна сила “.

Токсичен за насекомите, но благоприятен за нас
Един растителен химикал с добре установени ползи за здравето е сулфорафанът , който се намира главно в кръстоцветните зеленчукови броколи. Сулфорафанът се произвежда от глюкозинолат, наречен глюкорафанин, който се намира в най-голямо изобилие в броколите и семената.

Глюкорафанинът, който по същество е инертен сам по себе си, се превръща в биоактивен изотиоцианат, наречен сулфорафан, чрез ензим, наречен мирозиназа.

„Изотиоцианатите са биологично активни и действат като възпиращо средство за хранене“, обяснява Фахи. "Те действат като токсини за насекомите. Много от тях са бактерицидни в различна степен."

Като такива, те действат (в рамките на растението) като естествени репеленти от вредители. Еволюционно това са предназначени да направят. Когато се консумират, тези съединения задействат защитни ензими във вашите клетки, като по този начин ускоряват вашите ендогенни защитни механизми, един от които е пътят на фактор 2 (Nrf2), свързан с ядрения фактор.

"Това е основният, който беше открит от хората тук в Джон Хопкинс ... Пътят на Nrf2 [е] силно реагиращ на изотиоцианатите и поправя цял набор от антиоксиданти и други защитни ензими", казва Фахи.

Интересно е, че сулфорафанът и морингинът (от растението Moringa oleifera ) и други изотиоцианати също подтискат провъзпалителния ядрен фактор капа-усилвател на леката верига на активираните В клетки (NF-κB) отговор при хора.

Те всъщност могат да окажат влияние върху реакцията на топлинен удар, което е свързано със сгъването на протеини и спасяването на протеините от увреждане. Съществува доста обезсърчителен списък с полезни биологични дейности, които тези изотиоцианати имат. Но пътят към Nrf2 със сигурност е основният път, който започнахме да разглеждаме и това със сигурност е основен защитен механизъм, който не е регулиран. "

Защо пътят към Nrf2 е толкова важен за здравето

Както е обяснено от Fahey, пътят към Nrf2 е жизненоважен за човешкото здраве. Nrf2 е ядрен транскрипционен фактор, открит в цитоплазмата на клетката, където е свързан от протеин на шаперон, наречен Keap1.

Когато молекули като сулфорафан преминават през мембраната и влизат в клетката, той се свързва с Keap1, който след това освобождава Nrf2 от молекулния си тетър, което му позволява да мигрира към ядрото, където се свързва с елемент на антиоксидантния отговор.

Това от своя страна позволява транскрипцията на цял набор от антиоксидантни и хемопротективни гени, които задействат образуването на протеини, много от които са хемопротективни ензими.

"В нашите научни рейтинги често говорим за съединения като сулфорафан, който е непряк антиоксидант. Това е важно понятие, тъй като, когато повтаряте тези антиоксидантни ензими, вие позволявате защита срещу оксидативен стрес в онези клетки, в които тези ензими се регулират", Fahey обяснява .

"Тези ензими са доста дълготрайни. С други думи, те се мотаят в клетката и тъканта в продължение на определено часове, в повечето случаи дни ...

Ние говорим например за сулфорафан и изотиоцианати като косвени и като дълготрайни антиоксиданти, тъй като те засилват дейността на тези антиоксидантни ензими. Но сами по себе си тези молекули, като сулфорафан, не са директни антиоксиданти като например витамин С.

Много от другите антиоксиданти, с които хората вероятно са запознати ... предпазват от реактивни видове кислород, реактивни азотни видове и след това ги няма. Те трябва да бъдат заменени или попълнени. "

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2019/09/29/sulforaphane-benefits.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1ReadMore&utm_campaign=20190929Z2&et_cid=DM358632&et_rid=718034550

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *