СМЕХЪТ Е ДОБРО ЛЕЧЕБНО СРЕДСТВО И ВАЖЕН СОЦИАЛЕН МЕХАНИЗЪМ

 

Много проучвания подкрепят идеята, че оптимизмът оказва благотворно влияние върху вашето здраве . И така, какво да кажем за смеха? Всъщност има много доказателства, които предполагат, че смехът също е добър от медицинска гледна точка, както физически, така и психологически.

Антропологичните изследвания предполагат, че смехът и хуморът са генетично вградени и  исторически функционират като „социално лепило“. Както е отбелязано в статия от 2016 г., 1 „Ранните хора имали ли са чувство за хумор?“, Публикувана от университета на Центъра за теология, наука и уелнес на Нотр Дам:

„Хуморът ни свързва  и подобно на мънистата от черупки. позволяват на потребителя да сигнализира като разказва шега , че е член на общността. Смята се, че Виктор Борхе е автор на фразата: „смехът е най-кратко то разстояние между двама души“.

Наред с физическите доказателства за разширяването на човешката мъдрост, може би смехът и хуморът показват нарастващата взаимосвързаност на човешкото население . "

Смехът - социален механизъм

Истинският, неволен смях включва мозъчни механизми (много от които остават загадка) и задейства неочаквани усещания и мисли. Когато се смеете, може да бъде засегнато цялото ви тяло, от изражението на лицето и моделите на дишане до мускулите на ръцете и краката.

Във видео, което можете да видите на линка на статията,  Робърт Провин, доктор на науките, 2, който изучава смеха от 20 години, обяснява някои от завладяващите причини защо се смеем и какво разкрива този първичен механизъм за психиката ни...

След като наблюдаваха 1200 души, които се смеят в естествената си среда (процес, който той определи като „невронаука на тротоара“), Провин и неговият екип установяват, че смехът следва шегите само 10% до 20% от времето.

В повечето случаи смехът последва банален коментар или само леко хумористичен, което сигнализира, че индивидът е по-важен от материала. Често в групата има и игривост, и позитивен емоционален тон.

Интересното е, че почти половината от времето, когато ораторът се смееше, за разлика от „публиката“, но на практика целият смях се случи в групова обстановка. Всъщност една от ключовите причини, поради която се смеем, може да бъде като начин за обвързване с другите и укрепване на отношенията ни.

Смехът е заразен

Поговорката „смейте се и целият свят се смее с вас“ е повече от прост израз: смехът наистина е заразен. Звукът от смях задейства региони в коморалната област на премотора, която участва в преместването на лицевите мускули, за да съответства на звука. 3 Както е обяснено от Провин (Provine) в статия за психология днес: 4

„Тъй като смехът ни е под минимален съзнателен контрол, той е спонтанен и сравнително без цензура. Заразненият смях е завладяващ показ на Homo sapiens, социален бозайник.

Той отнема нашия фурнир на културата и оспорва хипотезата, че ние сме в пълен контрол над поведението си. От тези синхронизирани вокални изблици произлизат прозрения в неврологичните корени на човешкото социално поведение и реч ...

Неустоимостта на смеха на другите има своите корени в неврологичния механизъм на откриване на смях.

Фактът, че смехът е заразен, повдига интригуващата възможност хората да имат слухов детектор за смях - невронна верига в мозъка, която реагира изключително на смеха ... Веднъж задействан, детекторът за смях активира генератор на смях, невронна верига, която ни причинява в обърнете се, за да предизвикате смях. "

Смята се, че смяхът може да е възникнал преди хората да могат да говорят като начин за укрепване на груповите връзки, тъй като и до днес мозъците ни са прокарани да ни усмихват или да се смеят, когато чуем други да се смеят. Интересното е, че докато децата се смеят средно 300 пъти на ден, възрастните се смеят средно само 17 пъти на ден. 5

Интересен е и отличителният модел на смеха. Рядко се среща в средата на изречението. Вместо това смехът има тенденция да се появява в края на изреченията или по време на почивка в речта, което предполага, че на езика е даден приоритет. Както е обяснено от Provine: 6

„Появата на говорния смях в края на фразите подсказва, че неврологично базиран процес управлява поставянето на смеха в речта и че различни мозъчни региони участват в изразяването на когнитивно ориентирана реч и по-голямата емоционална вокализация на смеха.“

Всичко казано, трябва да се спомене, че не целият смях е положителен или полезен. Когато смехът е жесток или когато се смеете на някого, а не с тях, това може да доведе до скъсване на социалните връзки и да доведе до сериозни емоционални вреди. В жестокия и безчувствен край на спектъра смехът може да бъде мощен инструмент за изключване, манипулация и дори социален контрол.

https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2019/10/03/laughter-therapy.aspx?utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1ReadMore&utm_campaign=20191003Z2&et_cid=DM358540&et_rid=720750872

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *